Extreme regenval en vernietigende overstromingen hebben talloze levens verwoest en duizenden mensen dakloos gemaakt. Dit soort natuurrampen wordt steeds frequenter en heviger. De oorzaak? Klimaatverandering.
Ik was in Spanje toen de ramp zich voltrok. Mijn huis in Denia, normaal een plek van rust, ligt niet ver van de getroffen gebieden. Het was confronterend om te zien hoe de natuur in opstand kwam. Klimaatverandering voelt vaak abstract, maar op dat moment kwam het letterlijk dichtbij. De verwoestingen waren onmiskenbaar en het maakte pijnlijk duidelijk dat dit probleem ons allemaal aangaat, ongeacht waar we wonen.
Terwijl landen wereldwijd meer moeten doen om de opwarming van de aarde te beperken, dreigen we opnieuw kostbare tijd te verliezen.
Met Donald Trump, die op 20 januari 2025 opnieuw de president van de Verenigde Staten wordt, staan we voor een zorgwekkende periode. Zijn eerdere beleid heeft namelijk aangetoond dat hij weinig waarde hecht aan klimaatdoelen. De kans is groot dat de Verenigde Staten zich opnieuw zullen onttrekken aan internationale afspraken, juist op een moment waarop samenwerking cruciaal is. Terwijl landen wereldwijd meer moeten doen om de opwarming van de aarde te beperken, dreigen we opnieuw kostbare tijd te verliezen.
We kunnen ons deze nalatigheid niet meer veroorloven. Valencia is slechts één voorbeeld van wat ons te wachten staat als we niet nu handelen. Het is aan ons – burgers, overheden en bedrijven – om druk te blijven uitoefenen en te kiezen voor beleid dat onze planeet beschermt. De tijd om actie te ondernemen is nu!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.