Van bondscoach tot pensioenexpert: iedereen heeft een mening

Blog •

Bij elk EK en WK duiken ze weer op: miljoenen bondscoaches die precies weten hoe we moeten spelen. 5-3-2 omdat we vanuit de verdediging moeten spelen of toch 4-3-3, het klassieke Nederlandse systeem. Brobbey in de spits of toch Weghorst in de basis?

Van bondscoach tot pensioenexpert: iedereen heeft een mening

De laatste maanden merk ik dat er ook steeds meer pensioenexperts opstaan. In de voetbalkantine, op een verjaardagsfeestje of na een vergadering – overal heeft iedereen ineens een mening over het nieuwe pensioenstelsel. “Europa aast op ons pensioengeld, binnen een paar jaar wordt het onteigend.” “Dat referendum is echt een slecht idee.” “Echt vervelend dat je persoonlijke pensioenpot wordt meegeteld in Box 3, dat is echt een weeffout”.

Elk nadeel heb z’n voordeel.

Het goede nieuws is dat pensioen volop in de aandacht staat. Waar je als pensioenexpert jarenlang meewarig werd aangekeken, is het nu een interessant onderwerp waar iedereen graag over in discussie gaat. Dat is pure winst en biedt kansen om het nieuwe pensioenstelsel goed uit te leggen. Maar dan moeten we wél eerlijk en transparant communiceren over wat er daadwerkelijk verandert.

Ik roep alle miljoenen pensioenexperts op om tijdens hun volgende discussie gebruik te maken van de volgende kernboodschappen:


  • “Elk nadeel heb z’n voordeel” – We houden minder buffers aan, wat betekent dat pensioenen in goede tijden sneller kunnen worden verhoogd, maar in slechte tijden ook een groter koopkrachtverlies kunnen opleveren.
  • “Je moet schieten, anders kun je niet scoren” – Risico nemen hoort erbij. Er is geen zekerheid, maar op lange termijn loont het. Ook in het huidige pensioenstelsel bestaan geen garanties.
  • “Je gaat het pas zien als je het doorhebt” – Baseer je mening niet op losse quotes of een enkel artikel (of blog). Laat je goed informeren en vorm daarna pas een onderbouwde mening.

Door deze boodschappen te verspreiden, nemen we samen alle pensioenexperts mee in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Jarenlang waren we wereldkampioen in pensioenen, maar op toekomstbestendigheid scoorden we de laatste tijd minder goed. Tijd om daar verandering in te brengen! Door vast te houden aan de sterke punten van ons systeem – zoals veel geld opzij zetten voor later, collectief beleggen en risicodeling – én slimme verbeteringen door te voeren op keuzevrijheid en een eerlijke verdeling van risico en rendement, maken we ons pensioenstelsel weer toekomstproof. En zodra we die beker weer omhoog tillen, geldt natuurlijk het aloude adagium: de winnende bondscoach… eh, pensioenexpert heeft altijd gelijk!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

    Over de auteur

    ir. Marc Simon Visser AAG CERA

    Actuaris AG en als zelfstandig projectmanager werkzaam bij verschillende pensioenfondsen.