Veel van onze zusterverenigingen zijn ons namelijk al voorgegaan, wat tot verschillende initiatieven heeft geleid. Zo zijn de Ieren de wereld van de aircraft leasing ingedoken, hebben de Britten banking omarmd en richten de Zuid-Afrikanen zich op onderwerpen als data science en life sciences. Dit alles overigens met wisselend succes.
Er is echter een fundamenteel verschil tussen de Nederlandse en Angelsaksische markt voor actuarissen. Zonder een actuariële titel is het in de Angelsaksische wereld vrijwel onmogelijk een financiële rol van ook maar enige betekenis te vervullen binnen een verzekeraar of pensioenfonds. Vanuit deze machtspositie bezien verkeren deze actuariële verenigingen in een luxepositie en kunnen zij zich dus richten op verbreding. Ik durf te stellen dat wij die positie in Nederland nog niet hebben. Enige bescheidenheid op dit vlak zou ons daarom ook sieren.
Wil jij net zo’n uitdagende baan als CRO? Word dan lid van het AG!
Ik vraag me af of het eigenlijk wel nodig is, die hele verbreding? De tijd dat actuarissen enkel een sterftekans berekenden en een voorziening bepaalden is al lang verleden tijd. Zo moet je tegenwoordig niet alleen verstand hebben van financieel risico, maar ook een mening hebben over liquiditeit, compliance en operationeel risico. Je houdt je bezig met de inhoud, maar moet ook meebeslissen over de strategische richting van een organisatie. En dit alles terwijl je een team aanstuurt. Is jouw rol niet maatschappelijk relevant genoeg? Geen nood, onderwerpen als duurzaamheid en klimaatrisico staan tegenwoordig ook hoog op onze agenda’s. En mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, dan zijn er altijd zaken als cyberrisico en Artificial Intelligence om je in te verdiepen.
Veel dynamischer dan dit gaat een willekeurig beroep volgens mij niet worden en voor ons geldt ook nog eens dat de komende jaren er alleen maar meer taken bijkomen. Alleen al het bijhouden van alle ontwikkelingen op actuarieel gebied is een dagtaak an sich. Dus met verbreding zit het volgens mij wel goed. Sterker nog, het lijkt eerder te leiden tot een grotere vraag naar specialisten dan andersom.
Ik ben overtuigd, nu de studenten nog! Hoe gaan we dit doen zonder een uur lang uit te moeten leggen wat nu precies een actuaris is? Het antwoord: de Chief Risk Officer. De bovenstaande rolbeschrijving had namelijk zo uit een vacature kunnen komen voor Chief Risk Officer. Dynamisch, uitdagend én maatschappelijk relevant. De perfecte functie om scholieren en studenten te enthousiasmeren voor ons vakgebied. Ik zie de posters in de bushokjes in ieder geval al hangen: “Wil jij net zo’n uitdagende baan als CRO? Word dan lid van het AG!”.
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.