Er werd ook overeengekomen dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zou komen, net als een regeling voor mensen met een zwaar beroep om eerder met pensioen kunnen gaan. Het is interessant hoe tijdens onderhandelingen over één onderwerp toezeggingen moeten worden gedaan over andere, al dan niet gerelateerde, onderwerpen om tot overeenstemming te komen.
In deze blog wil ik het hebben over de regeling waarmee werknemers eerder met pensioen kunnen gaan. Waar in 2019 nog werd gesproken over een (tijdelijke) Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), wordt nu de term vroegpensioen(regeling) gebruikt voor het onderhandelingsakkoord dat in oktober 2024 bereikt werd.
Ik zou daarom eerder zeggen dat, bij het hanteren van één pensioenleeftijd, er voor deze doelgroep eigenlijk sprake is van laatpensioen.
Allereerst is het interessant om te kijken welke associaties de term vroegpensioen oproept. Het klinkt als iets dat je eerder krijgt dan anderen en waar dus een prijskaartje aan hangt. Dat laatste klopt ook: de werkgever wordt geacht een bijdrage te doen en de werknemer “betaalt” doordat zijn levenslange pensioen lager uitvalt door een eerdere ingangsdatum.
Maar het vroegpensioen is bedoeld, in de woorden van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen “voor de mensen met echt zwaar werk en een kleine beurs die het niet lukt om gezond en werkend hun pensioen te halen”. En juist van die groep mensen is inmiddels algemeen bekend dat ze een lagere levensverwachting hebben dan gemiddeld. Ik zou daarom eerder zeggen dat, bij het hanteren van één pensioenleeftijd, er voor deze doelgroep eigenlijk sprake is van laatpensioen. Voor mij klinkt de term gelijkpensioenregeling dan ook beter.
En daarmee kom ik bij mijn tweede punt. Dit werd eerder dit jaar al gemaakt op de opiniepagina van het FD, maar kreeg weinig weerklank. Waarom wordt iedereen binnen een pensioenregeling over één kam geschoren? Waarom wordt er geen onderscheid gemaakt op basis van objectief vast te stellen factoren die de levensverwachting beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld inkomen? Pensioenfondsen en verzekeraars ontspringen nu de dans en schuiven de rekening voor vroegpensioen af op de werknemer en de werkgever.
Is dit een terecht uitgangspunt? Het lijkt mij voer voor discussie. In een blog, binnen onze beroepsvereniging of in het publieke domein. Wie pakt de handschoen op?
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.