Nieuwe generatie leiders

Blog •

De afgelopen weken was ik één van de (helaas weinige) trouwe kijkers van het programma ‘Pak de Macht’. In dit programma neemt presentator Tim Hofman huidige machtssystemen en individuen met macht kritisch onder de loep en gaat hij de confrontatie aan om verandering tot stand te brengen.

Nieuwe generatie leiders

Door te onderzoeken waar machtssystemen vastlopen en wie nu echt de touwtjes in handen heeft in onze samenleving, activeert Hofman de kritische blik van de kijker.


Tijdens de eerste uitzending werd meteen een frustratie besproken die menig Nederlander deze zomer heeft ervaren: de dramatische wachtrijen op Schiphol. Naast de lange wachtrijen worden ook de medewerkers onderbetaald, lijkt het vliegveld vaak de dans te ontspringen om een steentje bij te dragen aan internationale klimaatambities en blijven omwonenden last houden van ernstige geluidshinder en uitstoot van schadelijke stoffen. Genoeg reden voor Hofman om de (inmiddels voormalig) CEO van Schiphol Dick Benschop te interviewen.

Voor de huidige generatie zijn aanzien, prestige en geld niet belangrijk genoeg meer om de hoge werkdruk, overuren en politiek aan de top voor lief te nemen.

Hofman: “Iedere andere werknemer met minder macht dan u, die zijn werk zes maanden niet goed doet en voor rotzooi zorgt, zou zijn baan kwijtraken. Waarom is uw falen niet genoeg reden voor u om op te stappen?” Twee weken later kondigt de topman zijn vertrek aan.
Elk interview begint Hofman met de vraag: “Bent u een machtig persoon?” Waar de meeste machthebbers, zoals de CEO van Schiphol, antwoordden met “Ja, maar dat wordt snel overschat…”, reageerde Mark Rutte afgelopen weekend met een overtuigd “Nee”. Zou hij geen actieve herinnering meer hebben aan het feit dat hij de CEO van b.v. Nederland is?


Machtsstructuren vind ik enorm interessant. Als onderdeel van een managementprogramma spreek ik met leeftijdsgenoten over het soort leiders die wij zelf zouden willen zijn. Kijkend naar de rolmodellen hoog in de top is niet iedereen er zo zeker van of ze überhaupt zelf de carrièreladder op willen klimmen. Voor de huidige generatie zijn aanzien, prestige en geld niet belangrijk genoeg meer om de hoge werkdruk, overuren en politiek aan de top voor lief te nemen. Een fijne werksfeer, zinvol en boeiend werk, goede work-life balance en diversiteit in collega’s staan voorop. Als ik om me heen kijk dan heb ik er wel degelijk vertrouwen in dat de nieuwe generatie leiders dit voor elkaar weet te boksen, óók als ze hoog op de ladder staan.


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Nienke Marcus MSc AAG

Actuaris AG en manager op kwantitatieve en klimaatrisicoprojecten binnen het Insurance team van KPMG.