Medische molen

Blog •

Sinds medio 2021 heb ik er een titel bij gekregen, namelijk die van patiënt, tegen wil en dank. Ik draai tot op de dag van vandaag mee in ‘de medische molen’.

Medische molen

Wat mij opvalt in de medische wereld is, dat er vaak royaal wordt gestrooid met termen als‘risico’ en ‘kans’. Dit roept bij mij meteen vragen op, zoals: ”Oké, er is een risico, maar hoe groot is de kans dat dit risico zich daadwerkelijk manifesteert?” en “Er is een kans, maar hoe groot is die kans dan precies?”. Tot nu toe ben ik er niet in geslaagd te achterhalen wat er concreet wordt bedoeld en krijg ik het gevoel dat er keuzes worden gemaakt die ik niet kan plaatsen.

Zo kan aan het begrip ‘risico’ meer handen en voeten gegeven worden.

In ons vakgebied doen we er alles aan om risico’s zo concreet mogelijk te maken. We kijken daarbij niet alleen naar de kans dat een risico zich voordoet, maar ook naar de mogelijke impact. Op basis van concrete risicotoleranties kunnen we vervolgens bepalen wat we acceptabel vinden en of we het risico willen mitigeren of eventueel zelfs elimineren.

In de medische wereld lijkt het erop dat het feit dat een risico kán optreden vaak al voldoende is om te besluiten om een andere behandeling te kiezen. Dat deze andere behandeling ook weer risico’s met zich meebrengt lijkt dan minder relevant. Een zorgvuldige afweging tussen behandeling A en B ontbreekt vaak. Wanneer je vraagt naar de afwegingen tussen beide opties, wordt meestal gezegd dat het niet concreet te maken is en dat er nu eenmaal snel wordt gekozen voor de bekende weg.

Sinds ik in de medische molen zit, heb ik veel tijd gekregen om me meer te verdiepen in de medische wetenschap. Er is veel wetenschappelijke literatuur beschikbaar waarmee risico’s en kansen concreet kunnen worden gemaakt en de impact beter kan worden beoordeeld. Zo kan aan het begrip ‘risico’ meer handen en voeten gegeven worden. Misschien kan deze patiënt-actuaris, die nu onderdeel is van de medische molen, een bijdrage leveren aan het verder concretiseren van dit vaak nog vage begrip. Vandaag presenteert mijn beroepsvereniging, het Koninklijk Actuarieel Genootschap, de nieuwe Prognosetafel AG2024 die mijns inziens goed gebruikt kan worden als basis om overlevingskansen in de medische nader te concretiseren en daarmee de medische wetenschap weer een stapje vooruit te helpen.


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Kees van Heugten AAG CERA

actuaris AG en Teamlead Productmanagement Benelux bij elipsLife.