Hoe kan iets dat (ogenschijnlijk) gratis is, toch zo goed kan zijn? Deze vraag krijg ik regelmatig tijdens de programmeercursussen die ik geef. Daarom is het hoog tijd feit en fictie rond Open Source te ontrafelen aan de hand van drie veelvoorkomende misverstanden.
Misverstand #1: Open Source is gratis, de kwaliteit is dus inferieur aan commerciële software
De feiten spreken voor zich. Ongeveer 80% van alle websites wereldwijd draait op Linux en miljarden apparaten maken gebruik van Java. Meer dan twee miljoen statistici en data scientists werken met R en volgens TIOBE, een index die de populariteit van programmeertalen met elkaar vergelijkt, is Python momenteel de meest gebruikte “general purpose” taal ter wereld. Juist omdat de code “open” is - iedereen kan erin kijken en verbetersuggesties aandragen -, worden bugs in Open Source software snel gedetecteerd én opgelost.
Laten we onze krachten bundelen en samen de uitdaging aangaan!
Misverstand #2: met Open Source valt geen droog brood te verdienen
Waar je voor commerciële software vaak forse licentiekosten betaalt, is Open Source software meestal gratis. Toch genereert Open Source software volgens Precedence Research dit jaar een wereldwijde omzet van $15 miljard, met een verwachte jaarlijkse groei van ruim 10%. Hoe kan dat? Hoewel de software gratis is, geldt dat zeker niet voor de ondersteunende diensten. Bedrijven en ontwikkelaars verdienen vooral aan onderhoud, cursussen, presentaties en advies over bedrijfsspecifieke implementaties.
Misverstand #3: actuarieel professionals kunnen niet bijdragen aan Open Source
Open Source programmeertalen zijn de laatste jaren gemeengoed geworden bij verzekeraars en consultants. Daarnaast heeft een aanzienlijk percentage van onze beroepsgroep minimaal één cursus Python of R gevolgd bij het Actuarieel Instituut of een andere aanbieder. Daarmee zijn de meesten van ons “gebruiker” van de software geworden.
Nu is het tijd om de volgende stap te zetten en onze impact te vergroten. Dit kan door zelf bij te dragen aan een bestaande package of door tools Open Source te maken en onze beroepsgroep daarmee naar een hoger niveau te tillen. Denk aan generieke rekentools waar we allemaal veel mee werken, zoals URM of een tarievengenerator. Laten we onze krachten bundelen en samen de uitdaging aangaan! Wie doet er mee?
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.