Programma’s over het dierenrijk trokken mij altijd het meest. Hoe diersoorten zich aangepasten aan omstandigheden, iedere keer ontdekte ik wel iets nieuws. Dit leren van dieren maakt het kijken naar natuurdocumentaires tot op de dag van vandaag leuk.
Zo zat ik laatst onderuitgezakt op de bank een serie over nationale parken te kijken, toen ik plots een bijzonder fenomeen aanschouwde. De camera zoomde in op een Costa Ricaanse luiaard die aan boomtak hing. Op het eerste gezicht niet heel bijzonder. Een grappig uitziend dier, met de traagste stofwisseling van de dierenwereld. Zo had ik ze wel vaker gezien. Maar dit beest onderging een opmerkelijke transformatie nadat hij was natgeregend door een tropische bui. Zijn lange harige vacht kleurde volledig groen! Die verkleuring ontstond door algen die in zijn vacht leefde, zo vertelde de voice-over. En wat bleek: in zijn vacht leven schimmels en vele andere micro-organismen. De luiaard is dus een op zichzelf staand uniek ecosysteem!
Van welke specifieke dieren of kwaliteiten van dieren kunnen actuarissen leren?
Niet alleen is dit dier ontzettend waardevol omdat het een unieke leefomgeving herbergt, ook kunnen farmaceuten veel van dit dier leren. Uit onderzoek bleek dat 84 verschillende stoffen uit de luiaardvacht, de groei van parasieten en kankercellen tegengaan. Met deze stoffen kunnen ze kankermedicijnen, maar ook middelen tegen bijvoorbeeld malaria ontwikkelen.
Toen ik dit zag ging mijn innerlijke leersmurf-hartje sneller kloppen. Wauw, wat gaaf die luiaard als bron van inspiratie voor de farmacie. Het bleek maar weer: het dierenrijk zit vol interessante feiten en dat rees bij mij de vraag: wat kunnen actuarissen van dieren leren?
Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Natuurlijk zijn we bekend met het welbekende ‘survival of the fittest’ verhaal. En in het geval van onze beroepsgroep moet daarbij gedacht worden aan, upskilling van je data science skills, digitalisering of een duurzamere economie. Maar dat is niet wat ik bedoel. Ik wil eigenlijk weten van welke specifieke dieren of kwaliteiten van dieren, wij echt iets kunnen leren?
Ik ben er nog niet uit, maar ik ben erg benieuwd naar waar jullie mee op de proppen komen! Ondertussen zet ik maar weer de volgende natuurdocumentaire aan, wellicht stuit ik dan zelf wel op het antwoord!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.