Onze risicomodellen, premieberekeningen en voorziening-bepalingen zijn flexibeler geworden, rekening houdend met de toenemende frequentie en heftigheid van natuurrampen zoals bosbranden, overstromingen en orkanen. Maar er is inmiddels een nieuwe dimensie toegevoegd aan hoe we naar het klimaatrisico kijken, namelijk een politieke.
De politieke houding ten opzichte van klimaatverandering verschilt sterk tussen landen en recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten laten zien hoe politieke keuzes de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken kunnen beïnvloeden. Wanneer grote economieën zich terugtrekken uit internationale klimaatafspraken, ontstaat er onzekerheid die de verzekeringssector direct raakt. En hoewel ‘onzekerheid’ de basis is van het verzekeringsbestaan, maakt deze inconsistentie het moeilijker om langetermijnrisico's te voorspellen en dwingt het verzekeraars om (nog) flexibeler te zijn in hun benadering. Politieke onzekerheid is namelijk niet alleen moeilijk te voorspellen, maar ook lastig te kwantificeren.
Politieke onzekerheid is namelijk niet alleen moeilijk te voorspellen, maar ook lastig te kwantificeren.
De druk op internationale samenwerking neemt toe, niet alleen op het gebied van klimaat, wat leidt tot een gefragmenteerde aanpak. Verzekeraars zullen hierdoor hun strategieën meer richten op een ‘regionale’ benadering. Dit kan leiden tot innovatieve productontwikkeling die inspeelt op specifieke regionale behoeften (kans), maar ook tot navelstaarderij (bedreiging). De schoorsteen moet tenslotte gewoon blijven roken. Het belang en de waarde van verzekeren is juist dat je groter kijkt en acteert dan het individu, dat een brede basis (de wet van de grote aantallen) leidt tot verzekerbaarheid. Daarmee wordt de wereldeconomie beschermd. Wat doe je als verzekeraar wanneer er geen enkele (financiële) prikkel is om duurzaam te opereren?
Om te navigeren door de politieke onzekerheden, moeten verzekeraars meer nadruk leggen op scenario-analyse en stress testing om de impact van verschillende politieke uitkomsten te begrijpen. Flexibele en robuuste modellen zijn essentieel om adequaat te kunnen reageren op de snel veranderende omgeving. Actuarieel professionals kunnen een belangrijke rol spelen in deze dynamische context door geavanceerde modellen te ontwikkelen die zowel fysieke als politieke risico’s in kaart brengen. Ons vermogen om complexe gegevens te analyseren en te vertalen naar strategische inzichten is belangrijker dan ooit. Het is een nieuwe wereld, maar ik weet zeker dat we, zelfs in politiek zwaar weer, genoeg impact kunnen maken!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.