Daarom deed ik dit weekend op mijn eigen manier mee aan klimaatadaptatie: met de familie naar de bossen getrokken en daar heerlijk gewandeld en met de kleinkinderen gezocht naar kabouters, die wellicht onder die enorme hoeveelheden paddenstoelen zouden kunnen wonen/schuilen. Lekker met de knieën in de aarde en de neuzen in het rottende hout…. TOP!
Laten we ons vooral focussen op de dingen waar we een (positieve) verandering tot stand kunnen brengen.
Er zijn veel dingen waar we ons zorgen over kunnen, moeten of mogen maken en waar we, als actuarissen, kunnen proberen oplossingen te verzinnen. Al die briljante modellen, of het nu gaat over autoschades, pandemieën, zorgverzekeringen of transportrisico’s: wij kunnen er modellen voor maken. Maar wat die modellen ons in elk geval niet brengen is de realiteit van het hier en nu en de (nabije) toekomst. Daar gaat het ook niet om (rendementen/uitkomsten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst!), het gaat om inzichtelijkheid verkrijgen, analyseren en van daaruit proberen een stukje van onze toekomst te voorspellen. Dat we dat vanuit een cijfermatige basis doen, vind ik heel prettig en geeft mij een gevoel van ‘onafhankelijk’ bezig zijn. Maar de basis van elke modellering zijn de aannames. En daar komt over het algemeen heel weinig ‘science’ aan te pas. Dat gaat meer over je gezond verstand gebruiken, de juiste bronnen raadplegen en met anderen sparren.
Ik zie de (actuariële) wetenschap vooral als een goede basis voor het discussiëren over impactvolle zaken zoals inflatie, natuurrampen en pandemieën. Wij zijn in mijn ogen in staat om op basis van cijfers (data) het (recente) verleden te verklaren en van daaruit met andere beroepsgroepen zinvolle discussies te voeren over de weg naar voren. Mits we de juiste taal spreken (de getallentaal is dat in het algemeen niet). Ik ben daarom blij dat er steeds meer actuarissen in het veld opereren die zich weten te mengen in de publieke debatten (zoals nu de pensioendiscussies). Laten we ons vooral focussen op de dingen waar we een (positieve) verandering tot stand kunnen brengen. En ondertussen genieten van de dingen die ‘zijn’, of dat nou goed of slecht is.
Dus geniet van de warmte in november, dat maakt het terugdraaien van de thermostaat ook makkelijker!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.