Zo waren er bijvoorbeeld krakersrellen, de koude oorlog, hoge werkeloosheid, hoge rente en inflatie, kernwapenprotesten en veel terreur in Noord-Ierland, Baskenland, Duitsland en vele andere landen.
Het boek ‘Somberman’s actie’ van Remco Campert is een mooie illustratie van die tijd. Het was het Boekenweekgeschenk van 1985 en iedereen las het voor de eindexamenlijst, omdat het zo’n toegankelijk en vooral dun boekje was. In het boek raakt Somberman werkeloos door het faillissement van zijn werkgever. Vanuit pure wanhoop en frustatie steekt hij het leegstaande kantoorgebouw van zijn voormalig werkgever in brand. Een totaal zinloze daad, zeker omdat hij er niet eens voor in de gevangenis komt, door gebrek aan ruimte aldaar.
Mijn kinderen zouden liever in de tijd dat wij opgroeiden opgroeien, dan in de huidige tijd.
President Emmanuel Macron van Frankrijk is allesbehalve een Somberman. Hij ziet Europa nog steeds als een bloeiend continent, uiteraard wel onder bezielende leiding van een groot Frankrijk. Dat hij Nederland daarbij nodig heeft, bleek onder meer uit zijn recente staatsbezoek aan ons land. Wat Napoleon en Lodewijkk XIV nooit gelukt is, lukte hem wel. Hij palmde met al zijn charmes en die van zijn vrouw de Nederlanders zo in, dat premier Mark Rutte dit het beste Franse staatsbezoek ooit noemde.
En Frankrijk heeft Nederland keihard nodig. Het leiden van Europa kost de Fransen veel energie en dus moeten ze al op hun 64e met pensioen. In de praktijk al op 62, maar een kniesoor die daarop let. Immers, doordat Nederland samen met Frankrijk in dezelfde muntunie zit, financiert Nederland impliciet de Franse pensioenen. Frankrijk financiert haar pensioenen overigens uit de lopende rekening en de pensioenen kunnen daardoor alleen betaald worden als ze de staatsschulden verder laten oplopen en de Europese begrotingsregels ook verder loslaten. Kortom, het Franse pensioen kan alleen gefinancierd worden als de inflatie blijvend hoog is!
In Nederland zijn wij ondertussen bezig met het implementeren van het nieuwe pensioenstelsel. Het gaat hier over de grootste pensioentransitie ooit. Uiteraard zijn er dan voor- en tegenstanders. Waar men het over eens is, is dat ook het nieuwe pensioensysteem geen bescherming biedt een continue hoge inflatie. Laten wij daarom hopen dat de transitie naar ons nieuwe pensioenstelsel uiteindelijk geen Somberman’s actie blijkt te zijn......
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.