Mosterd na het zonnen

Blog •

Afgelopen zomer stond ik in de drogisterij bij het schap met zonnebrand. Dat merk met die blauwe verpakking en gele dop was in de aanbieding. 1 plus 1 gratis. Het was een goede actie van de drogisterij, want het was eindelijk echt zomer geworden in Nederland.

Mosterd na het zonnen

Terwijl ik de verschillende zonnebrand opties bekeek, viel mijn oog op een reeks flesjes onder in het schap: Kidsproof, Suncream Kids, Baby & Young Kids, Veilig voor kinderen… Al deze flesjes waren speciaal ontwikkeld voor de jongste doelgroep. Terwijl ik om mij heen keek, besefte ik me dat voor bijna elk producttype in de drogisterij wel een speciale kinderversie bestaat.

Op zich is dit niet een heel bijzondere openbaring en degenen onder jullie met kinderen zullen wel verzuchten, ‘Wat leer ik nu weer van deze blog?’. Maar de openbaring lag niet bij deze kidsproof-producten zelf. Nee, ik verbaasde me juist dat we zo weinig gebruik maken van het concept kidsproof terwijl we er op een zo simpele manier als met zonnebrand al bekend mee zijn.

Het is een beetje als aftersun na het zonnen. Wel fijn, maar liever had je het niet gebruikt.

In onze maatschappij is toch wel een van de meest gebruikte producten de mobiele telefoon. Kinderen krijgen vaak al zeer jongere leeftijd zo’n mobieltje. Ze kunnen haast niet zonder. Maar geef je een telefoon aan een kind, dan wordt zij of hij aan dezelfde apparatuur of content blootgesteld als volwassenen. Is er bijvoorbeeld een kidsproof WhatsAppversie? Of SnapChat voor kinderen? Ik kon ze niet vinden.

Gelukkig zijn er wel al initiatieven om een soort van veiligheid in te bouwen, zoals de Google Family Link App of de app Mijn Simyo. Deze apps zorgen ervoor dat ouders toezicht op het telefoongebruik van hun kinderen kunnen houden. Maar toch voelt dat een beetje alsof je je kind met zonnebrandcrème voor volwassenen insmeert en vervolgens de hele middag toe zit te kijken of je kind geen allergische uitslag krijgt of razendsnel verbrand. Het is een beetje als aftersun na het zonnen. Wel fijn, maar liever had je het niet gebruikt.

De toekomst is digitaal, dus laten we ervoor zorgen dat die toekomst veilig is voor onze kinderen. Met een beetje creativiteit en samenwerking kunnen we technologie ontwikkelen die zowel leuk als leerzaam is, zonder de risico's. Dus, laten we samenbouwen aan een digitale wereld waar onze kinderen veilig kunnen opgroeien.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Iris Nonneman MSc AAG

is Actuarial Data Scientist en werkzaam bij De Nederlandsche Bank. Ze is lid van verschillende actuariële commissies en spreekt op congressen.