Less is more!

Blog •

Eén van de dingen die ik tijdens mijn vierjarige verblijf in Chili heb ervaren, is dat een mens weinig nodig heeft. Met een dak boven je hoofd, wat kleding en een goede laptop om je werk te doen ben je eigenlijk al een heel eind.

Less is more!

Toch merkte ik na terugkomst in Nederland dat onze zolder weer snel volstroomde met spullen waar we in de jaren daarna niets meer mee hebben gedaan. Goed bedoelde cadeaus van collega’s en vrienden. Verstoft cursusmateriaal. Ongelezen boeken. Verouderde elektronica, kabels en snoeren. Restanten van oude kerstpakketten. Afgedragen kleding. Kinderspeelgoed. You name it. Allemaal spullen waar geen greintje energie meer in zat en van een asset waren verworden tot een liability, een mentale ballast.

Ik besloot daarom schoon schip te maken. Van een opruimgoeroe had ik gehoord dat ontspullen het meest effectief is als je een concreet doel stelt en opschoont per categorie. In mijn geval: boeken, kleding, elektronica en de onvermijdelijke categorie ‘overige spullen’. Doel: per categorie halveren. Zoveel mogelijk naar Marktplaats. Het resultaat? Overzicht, ruimte in je hoofd, meer energie en blije huisgenoten! En: met minder spullen houd je meer tijd over voor de zaken die er écht toe doen.

Zaken steeds complexer maken is relatief eenvoudig. Vereenvoudigen daarentegen is juist een kunst.

In je dagelijkse werk kun je ook ontspullen. Nu heeft mijn beroepsgroep van nature de neiging om steeds meer complexiteit op elkaar te willen stapelen. We maken graag dikke rapporten, presentaties met heel veel slides en ingewikkelde tabellen en grafieken. Daarnaast dragen we met veel plezier bij aan een steeds verder uitdijend vakjargon, terwijl onze opdrachtgevers daar lang niet altijd op zitten te wachten. Onze intenties zijn vaak goed, maar was meer eenvoud niet ooit één van de doelstellingen van bijvoorbeeld het nieuwe pensioensysteem?

Zaken steeds complexer maken is relatief eenvoudig. Vereenvoudigen daarentegen is juist een kunst. Godfied Bomans zei ooit: “Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester”. Blijkbaar geldt ook hier: oefening baart kunst. En het resultaat? Overzicht, ruimte in je hoofd, meer energie en bovenal een blije opdrachtgever. Kortom: less is more!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Pieter Marres AAG

helpt als zelfstandig data scientist organisaties om betere besluiten te nemen met data en digitale processen, met behoud van de menselijke maat. Daarnaast verzorgt hij trainingen in programmeren.