Later als ik groot ben

Blog •

Elke actuaris krijgt er jaarlijks mee te maken. Vaak net na de beoordelingsperiode krijg je een vervelende herinneringsmail van een nog vervelender HR-systeem. ‘Your Goal setting is three days overdue. Please complete and submit as soon as possible.’ Je zucht. Vandaag ontkom je er niet aan.

Later als ik groot ben

Als je geen gemopper wil, dan moet je toch echt aan de bak. Je opent het vervloekte systeem en klikt het formulier aan waarin je jaarlijks je doelen moet beschrijven met betrekking op je persoonlijke ontwikkeling en op het inhoudelijk vlak. Je zet je cursor op het schrijfvlak. Het balkje knippert, maar er verschijnen geen woorden op papier. Vijf lange minuten staar je naar het lege scherm. Je zucht. Je hebt geen idee wat je moet invullen. Ter inspiratie blader je snel door formulieren van voorgaande jaren. De lijst van doelen is zo standaard als wat. Een chatbot had dit ook kunnen verzinnen. Ooit heb je ze (misschien wel enthousiast) opgesteld, maar nu kan je je er niet meer in vinden.

Als je weet wat je wil worden moet je kijken naar wat je moet kunnen om die persoon te zijn

Het probleem is dat mensen vaak dezelfde doelen stellen. Doelen die van je verwacht worden of die je van jezelf verwacht. Voorafgaand aan doelen stellen, stellen ze de vraag: wat wil ik bereiken? Manager worden, simpel. En vervolgens vullen ze de daarbij horende doelen in. Maar eigenlijk zou je eerst een veel fundamentelere vraag moeten stellen. In plaats van jezelf de vraag te stellen: wat wil ik bereiken? Stel jezelf de vraag: wie wil ik worden? Door jezelf deze vraag te stellen ga je eigenlijk een laagje dieper. Je opent als het ware de black box van een model. Dat is soms even prutsen en kost wat meer moeite, maar uiteindelijk zal het jou én je omgeving meer opleveren.

Misschien wil je wel een rolmodel worden. Nou fijn Iris, dat ik nu weet wie ik wil zijn. Wat nu? Als je weet wat je wil worden moet je kijken naar wat je moet kunnen om die persoon te zijn. Voor het zijn van een rolmodel moet je bijvoorbeeld anderen kunnen inspireren, goed kunnen communiceren en je visie durven te geven. Door te weten wie je wilt worden en wat je daarvoor moet kunnen, kun je vervolgens bedenken welke doelen je hierbij kan stellen. Het mooie is dat je op die manier niet alleen doelen stelt die dichter liggen bij jou normen en waarden, maar ook die je makkelijker gaat bereiken, omdat ze trouw zijn aan jouw intrinsieke motivatie.

Dus vergeet dat goal setting formulier even en ga buiten een rondje lopen. Denk eens in stilte na over wie je wilt worden. Wil je nu een creatieve actuaris, modelbouwer of misschien zelfs HR-systeem ontwikkelaar worden? Ik ben erg nieuwsgierig, laat het me weten via een berichtje of reageer op het artikel om het te delen!


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Iris Nonneman MSc AAG

is Actuarial Data Scientist en werkzaam bij De Nederlandsche Bank. Ze is lid van verschillende actuariële commissies en spreekt op congressen.