’s Avonds in het 8 uur journaal uiteraard even bijgepraat door het Verbond van Verzekeraars dat de verwachte schadegevallen 50% hoger liggen dan op een normale maandag.
Sneeuwval breng je niet meteen in verband met klimaatverandering. Toch deed het dat bij mij wel. Ik moest terugdenken aan het jonge actuariële talent dat tijdens het AG Najaarscongres het podium mocht beklimmen. Melchior Mattens, winnaar van de Johan de Witt Scriptieprijs 2017, schreef zijn scriptie over de invloed van klimaatverandering op het premie- en kapitaalbeleid van schadeverzekeraars. Een origineel en relevant onderwerp met een uitkomst die noopt tot nadenken. Ik weet alleen niet of een sneeuwdag zoals die op maandag ook tot de doorgerekende scenario’s hoort.
In de waan van de dag laten we ons vaak te weinig inspireren door deze inzichten en blijven we hangen in bestaande conventies.
Tom Wijnhorst ontving tijdens hetzelfde congres de Johan de Witt Publicatieprijs 2017 voor zijn artikel over het financieren van ouderenzorg in de toekomst. Wijnhorst hanteert ook een integrale benadering, inclusief een koppeling met pensioen. Een artikel dat concrete mogelijkheden schetst om solidariteit op praktische wijze vorm te geven. Ik nodig bij deze alle beleidsmakers uit kennis te nemen van dit artikel…en vooral te gaan acteren!
En nu ik toch jonge talenten aanhaal. Eerder dit jaar werd door Actuarieel Podium Tessa van Staten uitgeroepen tot Actuarieel talent van het jaar. Wat ik wil zeggen is dat jong talent inspireert! Ze geven nieuwe en verfrissende inzichten. In de waan van de dag laten we ons vaak te weinig inspireren door deze inzichten en blijven we hangen in bestaande conventies. Je laten inspireren is niet moeilijk, maar slechts een muisklik weg. Ik raad iedereen aan dat zeker te doen, bijvoorbeeld onder de kerstboom. Ik wil afsluiten met het herhalen van de oproep gedaan tijdens het AG Najaarscongres: motiveer jong talent om met verfrissende ideeën te komen én hiermee het podium te betreden.
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven