Extremere weerextremen

Blog •

De zomer loopt langzaam op z’n einde. In 2022 was het, in ons dorp in Spanje (Jesus Pobre), in augustus vrijwel de gehele maand 40 graden. Reden genoeg om dit jaar niet meer in augustus naar Spanje te gaan.

Extremere weerextremen

Maar in Nederland regende het in augustus juist veel en vaak. Omdat we dit niet hadden verwacht besloten we toch maar de eerste week van september een lang weekend een bezoek aan Spanje te brengen. Aangekomen werden we geconfronteerd met zware regenval, terwijl het in Nederland ruim 30 graden was. Van het ene uiterste in het andere dus.

De rapportage van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/) van maart 2023, laat zien dat de opwarming van de aarde trendmatig doorzet. Dit rapport wordt door klimaatcritici afgedaan als overdreven. Er zijn zelfs Nobelprijswinnaars die beweren dat de klimaatmodellen de zaken overdrijven en dat de klimaatcrisis een hoax is. Maar de weerextremen die we meemaken zijn volgens die klimaatmodellen juist zodanig onwaarschijnlijk dat ze niet voor zouden kunnen komen. Het zijn vooral deze extremen die ons raken en waarover we horen in het nieuws: extreme warmte, regenval, bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen.

Uitschieters worden veelal genegeerd, omdat daar lastig rekening mee te houden is.

Binnen mijn vakgebied, het actuariaat, ligt de focus vooral op de verwachtingswaarde van de onderliggende kansen. Uitschieters worden veelal genegeerd, omdat daar lastig rekening mee te houden is. Zoals het zich laat aanzien geldt voor de klimaatwetenschap blijkbaar de omgekeerde wereld: de focus ligt op de extremen, omdat die ons het hardst raken. Interessant dus om met een actuariële blik naar klimaatontwikkelingen te kijken. De extremen worden extremer en dat moet dan ook volgen uit de gebruikte klimaatmodellen. Volgens mij kunnen wij als actuarissen daar nog veel van leren!

Hopelijk geldt voor Spanje wel weer eenzelfde najaar en winter als vorig jaar. Kerst en Oud & Nieuw vieren met 23 graden en zon overdag is dan misschien niet normaal, maar wel heel lekker. Dat extremen extremer worden is dan niet zo erg. Maar of dat altijd zo zal zijn betwijfel ik.


Deze blog is geschreven op persoonlijke titel.

Over de auteur

drs. Kees van Heugten AAG CERA

actuaris AG en Teamlead Productmanagement Benelux bij elipsLife.