De coladokter wil ook preventie

Blog •

De dokter schonk zijn cola in. Geen zero sugar, geen light, nee gewoon de originele. “Voel jíj je niet bezwaard als je acht suikerklontjes inschenkt?”. De scheikundige en mijn derde terrasgenoot op deze tropisch warme zondagmiddag, keek hoofdschuddend naar de man aan de andere kant van de tafel.

De coladokter wil ook preventie

Ik kon hem geen ongelijk geven. Als de temperatuur de 30 graden voorbijloopt en de vochtmeter 70% aantikt, dan wil je ook als dokter toch genieten van je favoriete frisdank, volromige schepijs of frisse biertje? Die vijf extra jaren die je er misschien, maar misschien ook niet, bijkrijgt. Wat maakt dat voor een net afgestudeerde nu uit?

Maar, ik kon hem ook niet wél gelijk geven. Zoomen we namelijk even uit van het Amsterdamse terras naar de mierenhoop van ruim 17 miljoen mensen, dan is 17 miljoen maal vijf jaar toch een behoorlijk aantal levensjaren. Laat staan als we deze jaren doorbrengen in goede of slechte gezondheid. Nu is dat ene blikje cola uiteraard geen probleem en zero sugar is natuurlijk ook niét de gezonde oplossing. Maar wat wel een probleem is, zijn de groeiende kosten in de zorg. Er zijn verschillende manieren om de zorg te verbeteren en de kosten te beteugelen. Eén van die manieren is zorgen dat er minder zorg nodig is: preventie.

Preventie gaat niet over die ene cola, maar vraagt om innovatieve en creatieve oplossingen en een perspectief van meerdere kanten.

Zorgpreventie is een breed begrip en kent een ingewikkeld debat met gevoelige kwesties. Maar één ding is duidelijk: preventie is een belangrijke pijler in het verbeteren van de zorg, nu en de komende decennia. Preventie gaat niet over die ene cola, maar vraagt om innovatieve en creatieve oplossingen en een perspectief van meerdere kanten. Opgeteld vormen deze ingrediënten het perfecte recept voor een hackathon.

Na het schrijven van mijn masterscriptie over het personaliseren van MS-behandelingen, is mijn passie voor het bijdragen aan een betere gezondheidszorg alleen nog maar gegroeid. Toen ik gevraagd werd om met de werkgroep Actuarial Data Science van het Koninklijk Actuarieel Genootschap mee te doen een hackathon rondom preventie & obesitas te organiseren, zei ik volmondig ja. Ik hoop dat ik jullie tijdens het AG Najaarscongres 2020 en ook weer nu een beetje heb kunnen enthousiasmeren voor dit onderwerp. Draag je steentje bij aan een betere samenleving en laat jezelf uitdagen tijdens deze hackathon. Het kost je slechts vijf minuten om je aan te melden en wellicht hebben we er als samenleving dan weer vijf mooie levensjaren bij, of misschien wel 50 of 500…


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Iris Nonneman MSc AAG

is Actuarial Data Scientist en werkzaam bij De Nederlandsche Bank. Ze is lid van verschillende actuariële commissies en spreekt op congressen.