Buffers stapelen maakt premieregeling (onnodig) duur

Blog •

Met de Wet toekomst pensioenen bewegen uitkeringen mee met de economie. De huidige hoge buffervereisten kunnen verdwijnen. Hierdoor gaan pensioenen eerder omhoog. Zo is de basisgedachte.

Buffers stapelen maakt premieregeling (onnodig) duur

Maar toen kwam de detailuitwerking. Waarin buffers dreigen te stapelen tot boven het huidige vereiste niveau. Reken je dus nog maar niet te rijk.

De basisuitwerking is een premieregeling met (optioneel) een solidariteits- of risicodelingsreserve. Om beleggings- en langlevenrisico’s met elkaar te delen. Daar kwam in de concept wetgeving al een minimaal vereist eigen vermogen bovenop. Een wettelijk verplicht onderdeel en aparte balanspost.

Je houdt privé toch ook geen aparte buffer aan voor een kapotte wasmachine en een aparte buffer voor een kapotte koelkast?

Al snel volgde in de praktijk het idee van een ‘stroppenpot’, om eventuele fouten uit het verleden te kunnen corrigeren. Bijvoorbeeld een foutje bij de omzetting van het collectieve in individuele pensioenvermogens. Dat zou een apart potje moeten worden. De solidariteitsreserve is hier namelijk niet voor bedoeld. En bovendien kan je moeilijk geld uit het potje van de ene deelnemer halen om een ander wat meer te geven.

Vervolgens ging men nadenken over de uitwerking van nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidsdekkingen. Als pensioenfondsen die in eigen beheer houden kan er financieel resultaat ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld meer mensen arbeidsongeschikt geraakt dan vooraf gedacht. Maar waar ga je geld vandaan halen? Ook hier worden nieuwe extra buffers voorgesteld, apart van de solidariteitsreserve. Die buffers mogen ook niet leeg raken, dus zal je ze extra hoog willen vaststellen voor de zekerheid.

We zien dus dat met de verdere uitwerking van de Wet toekomst pensioenen de buffers gaan stapelen. En voor je het weet zit je met je nieuwe buffer nog boven het vereist eigen vermogen in de huidige uitkeringsovereenkomsten. Dit maakt pensioenen (onnodig) duur.

Een tip voor de nadere uitwerking van de wetgeving: is één bredere buffer met ruimere vul- en uitdeelregels niet veel efficiënter? Je houdt privé toch ook geen aparte buffer aan voor een kapotte wasmachine en een aparte buffer voor een kapotte koelkast?

En voor de pensioenfondsen: reken je nog niet te rijk in de nieuwe contracten. Pensioenfondsen met premieovereenkomsten houden nu al buffers aan van zo 3,5% (minimaal vereist eigen vermogen en kostenvoorziening) en daar komen in de nieuwe situatie misschien nog vele extra buffers bovenop.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Agnes Joseph AAG

is actuaris AG en ALM-adviseur bij Achmea. Daarnaast pensioenfondsbestuurder, docent en lid van de Commissie Actuariaat van de Pensioenfederatie.