Als het om mensen gaat!

Blog •

Eind jaren ‘90 gaf ik tijdens een actuarieel congres in Boston een presentatie over het Sociale Zekerheidsstelsel in Nederland en over het destijds door ons (ik werkte toen voor Mercer Ten Pas) ontwikkelde stop-loss model voor ziekteverzuimverzekeringen.

Als het om mensen gaat!

Tijdens dit congres sprak ook een actuaris die werkzaam was bij Discovery Limited, een Zuid-Afrikaanse financiële dienstverlener. Zij hadden een programma ontworpen om mensen te stimuleren gezonder te gaan leven door middel van beloningen en incentives. Het programma was gebaseerd op een puntensysteem, waarbij deelnemers punten konden verdienen door gezonde activiteiten uit te voeren, zoals regelmatig sporten, gezond eten en het ondergaan van preventieve gezondheidscontroles. Deze punten konden dan vervolgens worden ingewisseld voor verschillende beloningen, waaronder kortingen op gezondheidsproducten, reizen en sportevenementen. Als deelnemer kreeg je de status goud, zilver of brons afhankelijk van het aantal behaalde punten.

Win-win-win-systeem

Er werden resultaten getoond van ligtijden in het ziekenhuis en het bleek dat patiënten met een gouden status significant korter in het ziekenhuis lagen bij vergelijkbare operaties. Schadelastbeheersing of, netter verwoord, het preventief werken aan je gezondheid, leverde dus een win-win op en misschien wel een win-win-win of zelfs wel een win-win-win-win op.

Terug in Nederland en helemaal enthousiast over dit win-win-win-systeem, stelden we een business case op om te kijken of zoiets in Nederland ook zou kunnen werken. We kwamen tot de conclusie dat dit op zich wel zou moeten kunnen, echter na gesprekken met diverse partijen kwamen we ook tot de conclusie dat het te groot was om voor een enkele partij op te tuigen. Als je wil dat dit echt gaat werken zul je dit met veel meer partijen moeten optuigen, omdat de baten (de wins) op heel veel verschillende vlakken liggen; het idee verdween vervolgens in de la.

In 2013 introduceerde a.s.r., naar het Zuid-Afrikaanse voorbeeld, het Vitality programma waaraan je kon deelnemen als je bij a.s.r. verzekerd was. Toen ik een paar jaar geleden docent bij Avans Hogeschool werd, was ik opeens verzekerd voor arbeidsongeschiktheid bij Loyalis (onderdeel van a.s.r.) en kon ik er dus ook aan deelnemen, wat ik dan ook direct deed. Sinds een paar jaar verzamel ik elke week punten door te bewegen/sporten, die ik vervolgens in een webwinkel inruil voor cadeaubonnen of artikelen. En elk jaar krijg ik ook nog een korting op mijn arbeidsongeschiktheidspremie en dat allemaal voor € 42 per jaar!

Afgelopen week bracht a.s.r. naar buiten dat ze gaan stoppen met de huidige vorm van het Vitality programma, omdat het financieel te kostbaar is geworden. Jammer, maar wel begrijpelijk. Dit soort programma’s moet je breder optuigen wil het kunnen overleven. Ik hoop oprecht dat er een aantal zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekeraars dit initiatief gezamenlijk gaan omarmen om zo een gezondere samenleving te krijgen.

En oh ja, laten we dan een ander woord verzinnen voor schadelastbeheersing. Het gaat hier namelijk om mensen!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

ir. drs. Jeroen Breen AAG

Wiskundige en actuaris AG, docent Technische Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch.