Dutch Blockchain Coalition

Kennisbank •

NN Group is een van de founding fathers van de Dutch Blockchain Coalition. “Veel is onzeker op gebied van blockchain”, zegt chief innovation officer Mariken Tannemaat. “Maar we weten wel dat dit alleen een succes kan worden als we samenwerken.”

Dutch Blockchain Coalition

‘De brug’ van de Haagse Poort is fysiek de verbinding tussen de hoogbouw van het hoofdkantoor van NN Group en de laagbouw. Een boog over de Utrechtsebaan. Het is tevens de verzamelplaats voor de innoverende krachten van NN. Hier ontmoeten medewerkers van verschillende disciplines elkaar om nieuwe producten en diensten te bedenken.

Mariken Tannemaat en Anke Smilde zitten er met enige regelmaat. Tannemaat is chief innovation officer bij NN, Smilde ‘innovation lead’. Zij houden zich onder meer bezig met de blockchain. Die wordt in de financiële wereld een bijna mythische disruptieve kracht toebedacht, omdat transacties decentraal kunnen worden bijgehouden en voor iedereen toegankelijk en controleerbaar zijn, zonder dat er een centrale beheerder nodig is. Maar vooralsnog is het aantal praktische toepassingen van het digitale grootboek voor het grote publiek – anders dan de cryptocurrency – beperkt.

NN Group is betrokken bij de ontwikkeling van praktische toepassingen in de Dutch Blockchain Coalition. Daarin zitten bedrijven, onder meer uit de financiële sector, koepelorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen. De samenwerking is logisch, vertelt Tannemaat. “Blockchain kan een groot effect hebben op de burger, maar vooral als privaat en publiek samenwerken. Alleen die samenwerking garandeert succes en veiligheid.

Aanvankelijk benaderde NN blockchain op de klassieke manier. Door te kijken hoe de technologie kon worden toegepast in de eigen dienstverlening. Tannemaat: “We zijn twee, drie jaar geleden begonnen met een aantal experimenten. We bedachten cases om onze eigen processen te verbeteren. Dan ging het bijvoorbeeld om claimregistratie, een bitcoinfonds of ziektemeldingen. Allemaal zaken die met blockchain efficiënter kunnen. Het waren kortlopende projecten: zes, acht weken in een gecontroleerde omgeving. We hebben veel geprobeerd, fietsen gekocht met bitcoins. Gewoon, om voeling te krijgen met wat er speelt. We kwamen er al snel achter dat dat niet de goede aanpak was.”

Lees het interview verder onder Download.

Download

Over de auteur

André de Vos

is freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.