“Tijdens de implementatiefase hopen we forse aanpassingen te kunnen vermijden. Anders moet je wellicht ook naar de datum kijken waarop de standaard ingaat. In het najaar wordt dit duidelijk.”
‘Noodzaak wereldstandaard wordt breed gedragen’
De International Accounting Standards Board (IASB) is een onafhankelijk en privaat orgaan dat eenduidige financiële verslaggevingsregels opstelt die wereldwijd toepasbaar zijn. Daarbij gaat het om trage, jarenlange processen waarin allerlei krachtenvelden het eens met elkaar moeten worden over de nieuwe complexe standaarden.
Hoogervorst noemt dat dan ook als grondreden dat IFRS 17, de nieuwe
accounting standaard voor verzekeringscontracten, langer op zich heeft laten wachten. Begin 2015 sprak hij tegen De Actuaris nog de verwachting uit dat het dat jaar nog wel zou lukken. Uiteindelijk werd het mei 2017.
Hoogervorst: “Het belangrijkste compromis? De Variabel Fee Approach. Verzekeraars hebben veel contracten met consumenten waarin ze als het ware namens hen beleggen en ongeveer 10% van de winst behouden. Is die 10% een soort fee of een risicovolle belegging? Dat laatste had onze voorkeur. Het CFO Forum van verzekeraars was daar tegen. Daarom hebben we de Variabel Fee Approach ontwikkeld, ook al omdat we zagen dat een uniforme standaard zonder een dergelijk compromis heel moeilijk zou worden. Dat heeft tijd gekost.”
“Eigenlijk denk ik het oorspronkelijke idee conceptueel nog steeds het beste antwoord is. Je ziet namelijk dat verzekeraars dergelijke participating contracten afdekken met derivaten, waar IASB daar overigens ook weer een oplossing voor had moeten vinden. Puur economisch zien verzekeraars de contracten blijkbaar als een volatiel geheel.
Lees het interview verder onder Download.
Download
- De opinie van Hans Hoogervorst .pdf • 0,21 MB