Meisjes die in 2050 worden geboren, zullen naar verwachting 95 jaar worden. Dit roept de vraag op hoe lang de stijging zal doorgaan. Zullen we uiteindelijk een levensverwachting van honderd bereiken?
Onder demografen, gerontologen, actuarissen en biologen vinden twee discussies plaats over de stijging van de levensduur. De ene discussie gaat over de vraag hoe lang de levensverwachting oftewel de gemiddelde levensduur nog blijft stijgen, de andere discussie gaat over de vraag of er een limiet is aan de maximale levensduur. Volgens de bekende demograaf James Vaupel is een levensverwachting van honderd jaar een heel realistisch vooruitzicht. Hij baseert die verwachting op het feit dat de levensverwachting al gedurende meer dan anderhalve eeuw aan het stijgen is (Oeppen en Vaupel, 2002).
Volgens hem is een grens aan de levensduur nog lang niet in zicht. De eveneens bekende gerontoloog Jay Olshansky is minder optimistisch. Hij stelt dat er een biologische grens is aan de maximale levensduur en dat als we die grens naderen de levensverwachting minder sterk zal stijgen dan in het verleden. Volgens hem is een levensverwachting van 100 onrealistisch (Olshansky et al. 2001). Wie heeft gelijk?
Lees het hele artikel verder onder Download.
Download
- Worden we honderd? .pdf • 0,31 MB