Na het tweede ziektejaar worden zieke (ex-)werknemers door een verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beoordeeld. De arts bepaalt dan welke werkzaamheden wel en niet uitgevoerd kunnen worden. Het UWV hanteert vier arbeidsongeschiktheidsklassen, te weten:
– Minder dan 35% arbeidsongeschikt: de werknemer is voor de WIA afgekeurd en ontvangt geen UWV uitkering.
– Minstens 35% en tot 80% arbeidsongeschikt: de werknemer komt in de klasse WGA partieel, waarbij WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk
Arbeidsgeschikten.
– Minstens 80% en niet duurzaam arbeidsongeschikt: de verzekeringsarts verwacht dat de arbeidsongeschikte werknemer, in de toekomst, nog aan het arbeidsproces kan deelnemen. De werknemer komt in de klasse WGA volledig.
– Minstens 80% en duurzaam arbeidsongeschikt: de verzekeringsarts verwacht dat de arbeidsongeschikte werknemer niet meer aan het arbeidsproces kan deelnemen. De werknemer komt in de klasse IVA, waarbij IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
De WGA- en IVA-instroom tezamen wordt de WIA-instroom genoemd. In dit artikel worden de WIA-jaren 2015 tot en met 2019 geanalyseerd. Gezien de wachttijd van twee jaar heeft deze analyse betrekking op risicopopulaties 2013 tot en met 2017.
Lees dit artikel verder onder Download.