WIA-instroom over 2015-2019 nader beschouwd

Kennisbank •

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is bedoeld voor werknemers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn.

WIA-instroom over 2015-2019 nader beschouwd

Na het tweede ziektejaar worden zieke (ex-)werknemers door een verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beoordeeld. De arts bepaalt dan welke werkzaamheden wel en niet uitgevoerd kunnen worden. Het UWV hanteert vier arbeidsongeschiktheidsklassen, te weten:


– Minder dan 35% arbeidsongeschikt: de werknemer is voor de WIA afgekeurd en ontvangt geen UWV uitkering.


– Minstens 35% en tot 80% arbeidsongeschikt: de werknemer komt in de klasse WGA partieel, waarbij WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk
Arbeidsgeschikten.


– Minstens 80% en niet duurzaam arbeidsongeschikt: de verzekeringsarts verwacht dat de arbeidsongeschikte werknemer, in de toekomst, nog aan het arbeidsproces kan deelnemen. De werknemer komt in de klasse WGA volledig.

– Minstens 80% en duurzaam arbeidsongeschikt: de verzekeringsarts verwacht dat de arbeidsongeschikte werknemer niet meer aan het arbeidsproces kan deelnemen. De werknemer komt in de klasse IVA, waarbij IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.


De WGA- en IVA-instroom tezamen wordt de WIA-instroom genoemd. In dit artikel worden de WIA-jaren 2015 tot en met 2019 geanalyseerd. Gezien de wachttijd van twee jaar heeft deze analyse betrekking op risicopopulaties 2013 tot en met 2017.


Lees dit artikel verder onder Download.

Over de auteur

Job van Wassenberg MSc AAG CERA

is lid van de Commissie Verzekeringen.