Sander Biesma nieuwe voorzitter Commissie Sterfte Onderzoek

Kennisbank •

De Prognosetafel 2024 die we over anderhalf jaar kunnen verwachten, zal onder voorzitterschap van drs. Sander Biesma AAG RC RBA worden samengesteld. Hij heeft begin dit jaar het stokje overgenomen van Wies de Boer AAG, die de Commissie Sterfte Onderzoek (CSO) de afgelopen acht jaar heeft geleid.

Sander Biesma nieuwe voorzitter Commissie Sterfte Onderzoek

Ook in 2024 kunnen we wellicht weer een verdere aanscherping van de gebruikte methodiek verwachten, denkt Sander.

 

Het AG doet al vele jaren onderzoek naar sterfte. De eerste officiële prognosetafel werd begin deze eeuw gepubliceerd. Elke volgende tafel is een verbetering van de vorige, juist doordat de commissie zeer kritisch kijkt naar de gebruikte methodieken en aanpak en goed luistert naar signalen van gebruikers van de publicatie.

 

Invloed Covid

“De tafel die afgelopen september is gepubliceerd kende bijvoorbeeld een aanpassing van de sluitingsmethodiek”, vertelt Wies. “Met name om de hogere leeftijden beter te kunnen inschatten. We hebben voor de Prognosetafel AG2022 ook heel kritisch naar de invloed van COVID gekeken. Onze conclusie is dat COVID niet of nauwelijks impact zal hebben op de langere termijn.”

 

Wies de Boer: “Het is prima dat verschillende partijen onafhankelijk van elkaar projecties maken.”

 

Transparant

De CSO werkt in stilte, maar is daarom niet minder actief. Elke maand komt de commissie bij elkaar en bespreekt ontwikkelingen en voortgang van de data-analyses. “Juist omdat de uitkomsten invloed kunnen hebben op zaken als pricing en pensioenvoorzieningen, publiceren we onze uitkomsten maar eens in de twee jaar”, zegt Sander. “De tafels zijn overigens wel, eenmaal gepubliceerd, volstrekt transparant. Iedereen kan ermee werken en zijn of haar eigen scenario’s doorrekenen.” Bij de totstandkoming wordt onder meer gebruik gemaakt van CBS-data, die het CBS zelf ook gebruikt voor haar eigen prognosetafel. Wies: “Dat lijkt misschien dubbel werk, maar het is prima dat verschillende partijen onafhankelijk van elkaar projecties maken. De uitkomsten liggen overigens vlak bij elkaar, wat voor mij betekent dat beide organisaties het goed doen.”

 

Download Tabel 1 onderaan de pagina

 

Werkgroep

Het essentiële voorwerk voor de prognosetafels - de analyses en berekeningen op basis van de enorme hoeveelheden data waar de Commissie haar adviezen op baseert - wordt door de Werkgroep Prognosetafels gedaan. Wies: “Deze werkgroep, onder voorzitterschap van Janinke Tol, bestaat uit enthousiaste mensen. Onlangs is de werkgroep grotendeels vernieuwd, en de nieuwe ploeg is hard aan het werk gegaan. De voorzitter van de werkgroep is ook lid van de commissie, waardoor de werkgroep en de commissie korte lijnen hebben.”

 

Sander Biesma: “Onze tafels kunnen door iedereen gebruikt worden.”

 

Toeval

Bij het zoeken naar een opvolger kwam Wies in contact met Sander, omdat die als redactielid van De Actuaris de nieuwe voorzitter in het magazine wilde vermelden. Sander: “We hadden een bericht gekregen over een opvolger van Wies, en we dachten dat die er al was. Maar ze was dus nog op zoek. Tijdens het gesprek met Wies merkte ik dat ik zelf erg geïnteresseerd raakte in de rol. Dat ik het ben geworden is dus te danken aan het werk voor De Actuaris. Ik ben net als zij geen sterftespecialist maar meer een coördinator, een richtinggever op basis van de input van de specialisten in de commissie. De samenstelling van de CSO is heel breed, met vertegenwoordiging vanuit verzekeraars, consultancy maar ook uit de wetenschap. De aanpak is zeer solide. Dat spreekt me erg aan. Ik heb enorm veel zin in deze klus en kijk erg uit naar de samenwerking binnen de CSO en met de werkgroep. Ik moet er helaas wel de redactie voor verlaten, maar na tien jaar mag dat ook wel.” Sanders plek in de redactie wordt overgenomen door Pieter Bouwknegt. ■

Over de auteur

Frank Thooft

Journalist, bladmanager en eindredacteur voor De Actuaris.