Robotic Process Automation

Kennisbank •
Mike de Waard MSc, Peter Vlam MSc

In de basis is Robotic Process Automation (RPA) een van de vele tools in de automatiseringstoolbox. Niets meer en niets minder. RPA is configureerbare software die het werk van mensen uit kan voeren doordat het in staat is te interacteren met (business)applicaties via de bestaande user interface.

Robotic Process Automation

RPA verlangt gestructureerde data. Alhoewel robot dus klinkt als iets fysieks, is het in dit geval software. RPA heeft drie belangrijke kenmerken (Lacity &
Willcocks, 2015):

1. RPA is relatief makkelijk te configureren. Ontwikkelaars hebben geen programmeer vaardigheden nodig (RPA interfaces lijken op procesmodelleringssoftware, door in een workflow activiteiten en keuzes (processtappen) logisch te rangschikken wordt een proces geautomatiseerd. Op de achtergrond word de code automatisch gegenereerd;
  2. RPA software is non-invasief (RPA technologie functioneert bovenop bestaande systemen. Er is geen noodzaak om dure platformen te creëren, te
    vervangen of verder te ontwikkelen);
  3. RPA is enterprise-safe (RPA is een robuust platform dat ontwikkeld is om aan enterprise IT-vereisten ten aanzien van security, schaalbaarheid, controleerbaarheid, en change management te voldoen.

De RPA markt (software en services) groeit enorm en de verwachting is dat die groei zich voortzet. Van USD 612 miljoen in 2016 tot naar verwachting USD 4.308 miljoen in 2022 (HfS Research, 2018).

Lees het hele artikel verder onder Download.

Download