Het is voor pensioenfondsen een uitdaging, ook qua tijdsbesteding, om de monitoring van alle processen in goede banen te leiden. In dit artikel beschrijf ik enkele ervaringen uit de praktijk. Tevens doe ik suggesties over de wijze waarop het risicomanagement het bestuur kan ondersteunen om in control te blijven en regie te houden op de alsmaar uitdijende rapportagewerkzaamheden.
De impact van toenemende wetgeving op rapportages en verantwoording
Pensioenfondsen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de pensioenregeling met als doel de deelnemers te kunnen voorzien van een pensioenuitkering zoveel als mogelijk in lijn met de ambitie van de regeling.
De onderliggende uitvoeringsprocessen moeten op beheerste en integere wijze worden uitgevoerd. Pensioenfondsbesturen leggen verantwoording af over de uitkomsten van alle uiteenlopende facetten van het gevoerde beleid. Deze verantwoording is in eerste instantie gericht aan de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden maar ook aan andere stakeholders zoals de interne en externe toezichtsorganen (DNB, AFM en Autoriteit Persoonsgegevens). Bij het vaststellen van de uitkomsten van het gevoerde beleid steunen bestuurders veelal op de rapportages die hen worden aangereikt door de aangestelde uitbestedingspartijen.
Lees het hele artikel verder onder Download.