Neem bijvoorbeeld de reactie van VN secretaris-generaal Guterres op het recent gepubliceerde rapport van IPCC over de impact van klimaatverandering. Guterres noemde het rapport ‘een atlas van menselijk lijden en een vernietigende aanklacht tegen falend klimaatleiderschap’. Volgens hem drijft ongecontroleerde CO2-uitstoot de meest kwetsbaren van de wereld ‘als een mars van kikkers’ richting de vernietiging.
Voorgangers van het rapport hebben eerder al overheden in beweging gezet om na te denken over klimaatverandering zoals het klimaatakkoord dat gesloten is in Parijs in 2015. De gevolgen van klimaatverandering zijn mogelijk dermate desastreus dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft besloten om dit een speerpunt te maken in haar toezicht. Dat betekent dat DNB verwacht dat het financiële systeem geraakt kan worden door klimaatverandering. Overigens benoemt DNB ook schaarste aan water en grondstoffen en het verlies van biodiversiteit als grote risico’s voor de Nederlandse financiële sector.
DNB staat hier niet alleen in. In de top 10 van grootste economische risico’s volgens het World Economic Forum (WEF_The_Global_Risks_Report_2022.pdf (weforum.org)) staat maar liefst acht keer een milieu- en sociaalgerelateerd onderwerp. Grofweg dezelfde thema’s als waar DNB naar kijkt, aangevuld met de gevolgen op de mensheid zoals klimaatvluchtelingen of de gevolgen van extreem weer. Denk daarbij aan de vaker voorkomende bosbranden, en dichter bij huis de overstromingen als gevolg van hevige regenval. Onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is met klimaatverandering en dat dit in de toekomst tot negen keer zo vaak kan voorkomen.
Lees het hele artikel verder onder Download.
Download
- Duurzaamheid - PDF .pdf • 0,17 MB