Door zijn holistische visie op wereld en wetenschap deed hij niet alleen grensverleggende ontdekkingen, maar zag hij ook dat door toedoen van de mens
biodiversiteit verloren ging en het klimaat kon veranderen.
Vandaag de dag kunnen we er niet meer om heen. De effecten van wereldwijde klimaatverandering worden snel zichtbaar in onze samenleving. Ook als actuaris hebben we te maken met klimaatverandering. Niet alleen wanneer we door wéér een hittegolf overspoeld worden, maar ook in ons werk: ESG-risico’s zijn aan de orde van de dag. De holistische visie van Von Humboldt kan een actuaris helpen bij het beheersen van deze ESG-risico’s, maar ook bij het spelen van een rol in de transitie naar een duurzamere economie.
In dit artikel leggen we uit wat ESG-risicobeheer ‘anders’ maakt ten opzichte van het beheersen van de allang bestaande risicocategorieën, zoals marktrisico en langlevenrisico. Vervolgens gaan we dieper in op ESG-indicatoren. Hoe kunnen wij deze inzetten voor het beheersen van ESG-risico's, maar ook bij het bepalen van ESG-doelstellingen?
Lees het hele artikel verder onder Download.
ESG-risicobeheer en ESG-indicatoren: gerecyclede concepten of een nieuw model?
Kennisbank •
Michelle Ummels MSc, Wim Goossens MSc, Iris Nonneman MSc AAG
Michelle Ummels MSc, Wim Goossens MSc, Iris Nonneman MSc AAG
Ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt waarschuwde ons ruim 200 jaar geleden al voor de menselijke invloeden op het klimaat en ecosysteem.