Een nieuwe balans tussen publiek en privaat geld

Kennisbank •
dr. Peter Wierts, Vera Lubbersen MSc, dr. Wilko Bolt

De opkomst van nieuwe verschijningsvormen van geld doet een ‘oud’ economisch debat herleven over de juiste balans tussen publieke en private belangen in het betalingsverkeer. Naar onze mening moeten publiek en privaat geld naast elkaar blijven bestaan: publiek geld zorgt voor vertrouwen, privaat geld voor innovatie.

Een nieuwe balans tussen publiek en privaat geld

Maar het vinden van een optimale balans is niet eenvoudig, inwisselbaarheid tussen publiek en privaat geld is hierbij een leidend principe.


Kernvragen

Nieuwe digitale technologieën beïnvloeden niet alleen onze manier van leven en communiceren, maar veranderen ook in rap tempo de manier waarop we zakendoen en betalen voor goederen en diensten. Digitale betalingen met bankdeposito’s nemen toe en het gebruik van publiek geld in de vorm van cash neemt af. Nieuwe digitale verschijningsvormen van geld zoals conventionele cryptovaluta (‘crypto’s’) en stabiele munten (‘stablecoins’) kunnen bestaande geld- en betaalsystemen in de toekomst verstoren. Om publiek geld ook in de toekomst breed toegankelijk te houden, werken veel centrale banken momenteel aan een digitaal alternatief van publiek geld: Central Bank Digital Currency (CBDC). Een drietal kernvragen komt onmiddellijk op:

 

  • Welke rol is in de toekomst weggelegd voor algemeen toegankelijk publiek geld als onderdeel van verder digitaliserende geld- en betaalsystemen?
  • Welke vormen van geld worden in de toekomst dominant, en welke hooguit een niche product?
  • Wat zijn de kansen en risico's van nieuwe digitale vormen van privaat geld, en langs welke lijnen kunnen de risico’s – met name van stablecoins - het beste worden gemitigeerd?

 

Lees het hele artikel verder onder Download.