De stijging voor volgend jaar wordt grotendeels bepaald door de gestegen lonen van het zorgpersoneel. Een veel gehoord statement vanuit de media en politiek is dan ook wel: 'het zorgstelsel moet op de schop'. Maar in hoeverre is een fundamentele wijziging van het zorgstelsel daadwerkelijk nodig én mogelijk? En voldoet bijvoorbeeld een efficiëntieslag als oplossing voor de problemen binnen deze sector?
Dat er wel degelijk iets moet gebeuren binnen de gezondheidszorg is onbetwist. Al jaren stijgen de kosten binnen de gezondheidssector onevenredig hard. Het aandeel van het bruto nationaal product dat besteed wordt aan de zorg steeg van 10% in 2000 naar 14,5% in 2021. Als deze trend zich voortzet, is de verwachting dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking in de zorgsector werkzaam is. Volgens het RIVM blijven de zorguitgaven bij ongewijzigd beleid zelfs stijgen tot 2060. Dit resulteert in 261 miljard euro aan zorgkosten in 2060.
Lees dit artikel verder onder Download.
De zorg dreigt onbetaalbaar te worden: welke lessen kan de zorg uit andere sectoren trekken?
Kennisbank •
Nora Boughaf MSc, Fiona Koster MSc, Drs. ing. Rick Heemskerk AAG MSc
Nora Boughaf MSc, Fiona Koster MSc, Drs. ing. Rick Heemskerk AAG MSc
De zorgverzekeringpremie stijgt in 2024 opnieuw: naar verwachting stijgt de premie van de basisverzekering met ruim 12 euro per maand. Deze stijging heeft uiteraard te maken met de almaar stijgende zorgkosten.