“We moeten beter zijn voorbereid op het reële risico van een faillissement.”
Een ‘verzekeringsrun’ van polishouders is een onwaarschijnlijk scenario als een verzekeraar in de problemen komt. Maar een failliete verzekeraar kan even goed ongewenste gevolgen hebben. Verzekerden die geld kwijtraken, de overheid die moet bijspringen. De Wet herstel en afwikkeling verzekeraars, die sinds 1 januari van kracht is, moet voor een ordentelijke afhandeling zorgen als een verzekeraar onderuit dreigt te gaan.
De wet is geïnspireerd door het Europese afwikkelingsmechanisme voor banken – zelfs de indeling in hoofdstukken is vergelijkbaar. Een bankrun is wel een concreet risico, met directe maatschappelijke gevolgen en besmettingsgevaar, zo leerde de kredietcrisis. Sommige banken zijn systeemrelevant. Daarom is er binnen de bankenunie een Europese Single Resolution Mechanism waaraan alle eurolanden meedoen.
Voor verzekeraars hebben de lidstaten eigen wetgeving. In Nederland komt de Wet herstel en afwikkeling verzekeraars in plaats van drie bestaande regelingen, die tijdens de crisis verouderd bleken. De Nationale Resolutie Autoriteit (NRA) onder leiding van DNB-directielid Nicole Stolk is verantwoordelijk voor de afwikkeling.
Lees het hele interview met Nicole Stolk verder onder Download.
Download
- De opinie van Nicole Stolk .pdf • 0,23 MB