Maar: “Als de overheid niet met een anoniem digitaal betaalmiddel komt, als vervanger van contant geld, gaat de markt dat doen.”
Even, direct aan het begin, lijkt het interview uit te lopen op een typische vrijdagmiddagmix van landerigheid en lacherigheid. Een gedateerd cv op de universiteitswebsite leidt tot gemopper, ook op de onderwijsinstelling in het algemeen. En een terugblik op zijn kandidaats filosofie is voor Casper de Vries aanleiding om deze ‘wetenschap’ eens op de hak te nemen.
Deze relativering en humor blijken echter uitstekend gereedschap om cryptovaluta’s te ontdoen van de hijgerigheid eromheen en deze in het juiste perspectief te plaatsen. Daarbij lardeert de hoogleraar zijn observaties en gevolgtrekkingen graag met historische uitstapjes. Op de vraag of er, op de negende etage van het Tinbergen gebouw van de Erasmus Universiteit, een cryptomiljonair tegenover de interviewer zit: “Dat niet. Maar ik heb – percentueel - wel enorme winst én verlies gemaakt. Jaren geleden heb ik voor 25 euro een stuk bitcoin gekocht.
Als hoogleraar monetaire economie moet je immers weten wat het is en hoe het werkt. Dat bedrag is heel veel meer waard geworden en ook weer heel veel minder. De teller staat nu geloof ik op iets van 150 euro. (lachend) Een magistrale winst, maar ik ben geen miljonair.”
De aankoop verliep destijds vrij moeilijk. “Het heeft me twee volle avonden op de computer gekost. Daarna was mijn conclusie: dit gaat ‘m niet worden. Tegenwoordig gaat het wel een stuk sneller en makkelijker, vooral dankzij die toepjes – toepassingen - die door de mensheid in Nederland helaas appjes worden genoemd. Maar nog steeds, om een aantal andere redenen, wordt het helemaal niks met de huidige cryptovaluta’s als betaalmiddel.”
Lees het interview verder onder Download.
Download
- De opinie van Casper de Vries .pdf • 0,37 MB