De invloed van behavioral insurance

Kennisbank •
De invloed van behavioral insurance

Kansen op slechte gebeurtenissen schatten we groter in dan ze daadwerkelijk zijn. Dat is één van vele kennisfeiten die we danken aan gedragseconomie. Deze relatief jonge wetenschap biedt steeds meer inzicht in onze irrationaliteit en de invloed ervan op de economie. En op financiële
producten, verzekeringen in het bijzonder. “Behavioral finance heeft ook ingrijpende implicaties voor het vakgebied van actuarissen”, zegt Roger Laeven. “Zoals bij het aanstaande pensioencontract.”


“Het verbaast me een beetje dat De Actuaris niet spreekt over

behavioral insurance maar over behavioral finance, toen ze mij voor dit interview uitnodigde”, lacht Roger Laeven (1979) met zijn bekende jongensachtige, plagerige brille. Daags voor Kerstmis zitten we in zijn functionele hoekkamer, vierhoog in het nagenoeg verlaten gebouw E van de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam, waar de faculteit Economie en Bedrijfskunde zetelt.

‘We zijn helemaal niet risicoavers’

“We hebben het over behavioral economics waarvan behavioral finance en insurance sub-disciplines zijn. In de normatieve wetenschap economie probeer je uitspraken te doen over wat optimaal gedrag is in een bepaalde situatie. In behavioral economics, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in opkomst, gaat het meer over de vraag hoe we daadwerkelijk kiezen. Dus niet normatief maar beschrijvend. Daar heb je totaal andere modellen voor nodig met totaal andere voorspellingen. Eén van de toepassingsgebieden is de financiële economie, zoals de prijsvorming van financiële producten en consumptie- en investeringsbeleid. De laatste tien jaar komt daar de opmars van behavioral insurance bij.”


Lees dit interview verder onder Download.

Download

Over de auteur

Paul Jurriëns

Freelance journalist en schrijft al vele jaren voor De Actuaris.