Crypto’s: zwarte zwanen of witte raven?

Kennisbank •

Met ups en downs vertienvoudigde de cryptomarkt de afgelopen 18 maanden naar een omvang van 2 biljoen dollar(1), bijna 20% van de wereldwijde goudvoorraad. Welke risico's én kansen brengt deze onstuimige markt met zich mee voor ons huidige financiële systeem?

Crypto’s: zwarte zwanen of witte raven?

In dit artikel schetsen we drie mogelijke toekomstscenario’s voor de cryptomarkt. Om de analyse in perspectief te plaatsen kijken we eerst naar de ontwikkeling van geld in onze samenleving en de drijvende technologie achter crypto assets, de Blockchain.

 

De evolutie van geld

Geld is ‘iets’ dat wordt geaccepteerd als betaling voor goederen en diensten en de terugbetaling van schulden. De belangrijkste functies van geld zijn door de eeuwen heen weinig veranderd: ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel. Wat in de loop van de tijd wél is veranderd is hoe geld vorm werd gegeven.

 

Betalen door de eeuwen heen 

Vanaf 8.000 v.Chr. zien we de eerste samenlevingen ontstaan waarin onder meer vee, schelpen, graan, zout en metalen worden gebruikt als betaalmiddel. In de vijfde eeuw v.Chr. verschijnen in het Perzische rijk de eerste gouden munten. Vele andere munten van dit edelmetaal volgen, zoals de Romeinse Aureus (100 v.Chr.), de Florenciaanse Florijn (1300) en de Canadese Gold Maple Leaf (heden). Een nadeel van munten van edelmetaal is dat ze gevoelig zijn voor fraude. Het was bijvoorbeeld gebruikelijk (en uiteraard illegaal) om steeds een klein stukje van de munt af te schrapen en deze toch voor de oorspronkelijke waarde uit te geven. Papiergeld was aanzienlijk handiger te vervoeren dan grote hoeveelheden edelmetaal. Toch bleef na de invoering van papiergeld de koppeling met goud nog lange tijd bestaan. Zo werden in 1944 in het Amerikaanse Bretton Woods door 44 landen vaste wisselkoersen afgesproken, waarbij centrale banken hun dollarreserves konden omwisselen tegen een vaste koers van $35 per ounce (28,3 gram). De facto betekende dit een herinvoering van de gouden standaard en een definitieve vestiging van de dollar als wereldvaluta. Toen de Amerikaanse overheid begin jaren zeventig grote hoeveelheden dollars ging bijdrukken, onder meer om de Vietnamoorlog te financieren, ontstond er bij de andere landen twijfel of de VS nog wel in staat waren om hun dollars om te zetten tegen de vaste wisselkoers. Toen enkele landen daarop besloten om grote delen van hun dollarreserves om te zetten naar goud, bezweek het systeem. De Amerikanen waren genoodzaakt om de gouden standaard los te laten, waarmee het fiatgeld zijn intrede deed.


Lees het hele artikel verder onder Dwonload.

Download

Over de auteur

drs. Pieter Marres AAG

helpt als zelfstandig data scientist organisaties om betere besluiten te nemen met data en digitale processen, met behoud van de menselijke maat. Daarnaast verzorgt hij trainingen in programmeren.