Column: Cryptovaluta

Kennisbank •

Naast mijn rol als bestuurslid van het AG en het AI ben ik ben sinds 2012 bestuurslid van de lokale tennisvereniging. Ik heb mij in die rol onder andere bezig gehouden met de aanschaf en implementatie van een kassasysteem.

Column: Cryptovaluta

Erg handig omdat je kan pinnen, online producten kan aanpassen en de omzet kan analyseren. Wat mij opvalt is hoeveel mensen ervoor kiezen om nog steeds contant te betalen. Een van de wat oudere leden verwoordde het vorig jaar tijdens de ALV als volgt: “Luister eens Marcel, ze verdienen teveel bij een bank maar ze passen wel netjes op je centjes. Als je portemonnee leeg is, ga je pinnen en dan kun je contant betalen. Dat werkte altijd al zo en dat gaat prima.” Betalen is dus emotie en contant geld op zak hebben vinden mijn dorpsgenoten blijkbaar prettig.


Verandering is vaak lastig en wordt daarom meestal niet als een big bang ingevoerd. Ook ik kijk bij nieuwe initiatieven liever eerst de kat uit de boom voordat het mijn interesse vangt. Dat geldt bijvoorbeeld voor cryptovaluta, waarvan de bitcoin (ontworpen in 2009) het bekendste voorbeeld is. De bitcoin werkt, in tegenstelling tot normaal geld, met een zogenoemd peer-topeer systeem. Kortom, je bent rechtstreeks verbonden met de ‘tegenpartij’. Dat staat in schril contrast met de manier waarop we met klassiek geld omgaan. Maak je geld over naar een vriend, dan gaat dat via één of twee banken. Dat is omslachtig, maar ook nodig: de bank biedt zo het nodige vertrouwen dat afwezig is wanneer twee onbekenden rechtstreeks handel drijven met elkaar. Via de bitcoin worden transacties beveiligd door een wiskundige encryptie in de blockchain. Maar is dat veilig genoeg? En zo ja, gaat bitcoin dan echt geld ervangen?

Lees de column verder onder Download.

Download