Steeds meer organisaties verdiepen zich dan ook in de mogelijkheden van de blockchain om transacties efficiënter, goedkoper en betrouwbaarder te maken.
Maar hoe werkt deze technologie nou eigenlijk?
BITCOIN
Blockchain is in 2009 voor het eerst in de praktijk gebracht als de technologie achter bitcoin. De bitcoin blockchain is vergelijkbaar met een digitaal grootboek dat wordt bijgehouden door een gedistribueerd netwerk van computers. Er is daarbij geen centrale partij die de verbinding verzorgt tussen de verschillende deelnemers of die bepaalt wie welke gegevens te zien krijgt. Het is een zogenaamd ‘peer-to-peer’ netwerk, zonder tussenpersonen. Dit is een wezenlijk verschil met centraal ingerichte systemen van bijvoorbeeld banken, waarbij er één partij is die alle informatie heeft en bepalend is voor het goedkeuren van transacties. Zo’n partij vormt daarmee een aanvalspunt voor
hackers bijvoorbeeld bij een Denial of Service aanval. Een gedistribueerd blockchain netwerk is robuuster en kent niet zo een ‘single point of failure’.
Gecentraliseerd (traditioneel) Gedistribueerd (blockcain) Om ervoor te zorgen dat er geen centrale database nodig is, heeft iedere computer in het netwerk een identieke kopie met alle informatie over alle eerder gedane transacties. Dit is de daadwerkelijke blockchain in een blockchainnetwerk. Alle deelnemers in het netwerk controleren alle transacties die worden ingestuurd en als deze correct zijn (in lijn met de geschiedenis zoals die in de blockchain staat), worden ze toegevoegd aan een nieuw ‘block’ die door cryptografie als een ‘chain’ (ketting) aan het vorige block wordt gekoppeld. Hiervoor wordt gebruik
gemaakt van een zogenaamde hash functie, die een unieke digitale
vingerafdruk berekent van het blok met transacties.
Opgeslagen transacties kunnen daardoor niet meer worden gewist of veranderd zonder de ketting te breken (iets wat zichtbaar is voor alle deelnemers). Elke transactie is daarnaast zelf ook digitaal ondertekend met een unieke sleutel van de verzender. Op het moment dat een nieuw blok wordt berekend en toegevoegd aan ieders kopie van de blockchain, krijgt het een tijdcode mee, een zogenaamde time stamp Daarmee is achteraf altijd te achterhalen wanneer een bepaalde transactie heeft plaatsgevonden.
Lees het hele artikel verder onder Download.
Download
- Blockchain als bouwsteen voor de verzekeringswereld .pdf • 0,09 MB