Zorgfinanciering in de praktijk

Kennisbank •
Redactie De Actuaris, Redactie De Actuaris

In Nederland houden de meeste actuariële professionals zich bezig met particuliere verzekeraars of pensioenen. De actuariële aandacht voor zorgfinanciering is relatief beperkt.

Zorgfinanciering in de praktijk

Dat komt wellicht doordat de zorgfinanciering voor het grootste deel wordt bepaald door wettelijke regelingen waarin verzekeringstechnische risico’s een beperkte rol
spelen.We willen in dit themanummer over gezondheid aandacht besteden aan de financiële kant van de zorgfinanciering. We spreken met Karel Delvaux, een fictieve zorgmanager. In het gesprek ontdekken we bijzondere elementen in de zorgfinanciering toegelicht in aparte kader. De zorgfinanciering werkt dus anders dan bekende actuariële technieken die gebaseerd zijn op risicoprocessen en rente. Maar de complexiteit, de grote geldstromen en maatschappelijke relevantie maken het een terrein waarop actuarissen een rol kunnen spelen.


Bij wat voor instelling werk je?
“Ik werk als een niet-medisch manager bij een medisch-specialistische revalidatiekliniek. Daar hou ik me bezig met het draaiend houden van een afdeling. Wij leveren medisch-specialistische revalidatiebehandelingen aan revalidanten. Dat gebeurt in de driehoek revalidant, medisch specialist en behandelteam. De revalidanten komen na een ingrijpende medische gebeurtenis zoals een autoongeluk of beroerte bij ons terecht met als doel om zelfstandiger te kunnen functioneren. Denk daarbij aan douchen, naar het toilet gaan, staan of lopen. Cruciale activiteiten, die langzaam (her-)aangeleerd moeten worden. Daarvoor beschikken we over een team van diverse medewerkers, waaronder veel therapeuten die de revalidanten helpen, zoals ergotherapeuten of fysiotherapeuten. De revalidanten komen niet direct bij ons terecht, maar voor het grootste deel vanuit ziekenhuizen
waar ze in eerste instantie zijn behandeld. Ze zijn voor langere duur bij ons bezig met revalidatie, dat kan enige maanden duren. Als de revalidatie leidt tot een stabiele situatie dan stromen de revalidanten weer door. Dat kan naar huis zijn, met eventuele ondersteuning vanuit de gemeente via de Wmo. Een andere mogelijke uitstroom is naar verpleeghuizen, dan zit je in de Wlz sfeer.”

Lees dit interview verder onder Download.

Download