Wiskunde op een bierviltje: eenvoudige berekeningen voor complexe problemen

Kennisbank •

Op 5 september 2024 heb ik mijn oratie getiteld ‘Kwantitatief Risicomanagement – Een wereld vol kansen’ uitgesproken aan de Universiteit van Amsterdam. Ik opende mijn rede met enige achtergrond over de locatie, De Oude Lutherse Kerk, en over zijn naamgever, de theoloog en hervormer Maarten Luther.

Wiskunde op een bierviltje: eenvoudige berekeningen voor complexe problemen

Hij bleek een uitgesproken mening te hebben over verschillende wetenschappen. Het volgende citaat wordt namelijk aan Luther
toegeschreven: Het medicijn maakt mensen ziek, wiskunde maakt hen ongelukkig en theologie maakt hen zondig.

In onderstaand extract uit het einde van mijn rede kom ik terug op deze uitspraak en relateer deze aan de veranderingen die artificiële intelligentie en andere complexe methodes met zich meebrengen. Juist bij het
toepassen van dergelijke geavanceerde technieken is het zeer belangrijk om de uiteindelijke resultaten te vertalen naar praktische inzichten en eenvoudige vuistregels, die letterlijk op een bierviltje passen.

Als volgende onderwerp van mijn oratie zou ik graag willen stilstaan bij het wiskundeonderwijs in Nederland. Laat ik beginnen met de conclusie: op onze opleidingen mogen we ontzettend trots zijn! De afgelopen decennia is er een groeiende vraag vanuit financiële instellingen geweest naar studenten met een kwantitatieve achtergrond. Het liefst worden studenten geworven die wiskundig sterk zijn, veel programmeerervaring hebben, voldoende financiële kennis paraat hebben en ook nog eens communicatief heel vaardig zijn. Hoewel er dus in feite het schaap met de vijf poten wordt gezocht, voldoen veruit de meeste afgestudeerden aan al deze eisen. Het perspectief voor wiskundestudenten op de arbeidsmarkt is sowieso zeer goed. Er is overduidelijk een tekort aan wiskundigen niet alleen in de financiële sector, maar zeker ook in andere takken van het bedrijfsleven en de overheid. Met recht, een wereld vol arbeidsmarktkansen!

Lees dit artikel verder onder Download.

Over de auteur

prof. dr. ir. Erik Winands

is bijzonder hoogleraar Kwantitatief Risicomanagement aan de Universiteit van Amsterdam. Winands combineert zijn hoogleraarschap met zijn functie als Hoofd Capital Adequacy and Scenario Analyses bij Rabobank.