Hoe is dit initiatief ontstaan en welke impact heeft het gehad op de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson?
“Als neuroloog die veel mensen met Parkinson behandelt zag ik dat medicatie een heel slecht effect had op typische Parkinsonproblemen zoals lopen en balans, daar waar fysiotherapeuten dat juist wel vaak kunnen hebben. Ik had daarom behoefte aan mensen naar wie ik mensen met Parkinson toe kon verwijzen. Daarom heb ik samen met Marten Munneke het ParkinsonNet opgezet. Dat is inmiddels een landelijk zorgnetwerk van in Parkinson gespecialiseerde experts geworden. Inmiddels hebben we al bijna 19 disciplines binnen het netwerk. Huisartsen en medisch specialisten kunnen ernaar verwijzen, maar ook patiënten zelf kunnen ernaartoe stappen. Daarnaast was het ook een infrastructuur om wetenschappelijk onderzoek te doen om daarmee de meerwaarde van dat netwerk aan te tonen. We hebben
ParkinsonNet eerst opgericht in 8 regio's in Nederland, en sinds 2010 is het beschikbaar in de rest van Nederland. Ondertussen gaan we door met het opleiden van andere professionele disciplines.”
Het gebruik van digitale technologieën en communicatiemiddelen kunnen de gezondheidszorg ondersteunen en verbeteren. Op welke manieren denkt u dat deze technologieën en communicatiemiddelen de zorg voor mensen met bewegingsstoornissen kunnen verbeteren?
“Ik ben ervan overtuigd dat digitale technologieën de zorg beter en efficiënter kunnen maken. Menselijk contact blijft echter wel heel essentieel, naast die digitale technologieën. Maar het stelt zorgverleners in staat hun werk effectiever en efficiënter te verrichten. Je kunt ook de effecten van de therapie thuis objectief meten en daar je therapie op aanpassen. We werken momenteel hard aan een algoritme om slimmer om te gaan met de uitkomsten, en aan oplossingen als videoconsulten en parkinson tv en chatbots. Het is dus enorm in ontwikkeling.”
Lees dit interview verder onder Download.
Download
- Innovatie in de zorg .pdf • 0,11 MB