Een andere kijk op data: een groter belang van datakwaliteit vraagt onderhoud van onze mentale modellenNieuw Kennisbank

Kennisbank •

Wie houdt er niet van lekker eten?! Bij een goed restaurant komen we graag terug. Als culinaire fijnproever en hobbykok kwam ik erachter dat de kwaliteit van gerechten voor het grootste deel wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten.

Een andere kijk op data: een groter belang van datakwaliteit vraagt onderhoud van onze mentale modellenNieuw Kennisbank

Het kookproces is ook belangrijk, maar met slechte ingrediënten wordt het nooit echt lekker. En met topingrediënten kan het bijna niet misgaan. De kwaliteit van de ingrediënten is fundamenteel. Inmiddels weet ik waar ik welke ingrediënten wil halen, kook ik met nog meer respect voor de ingrediënten, en krijg ik regelmatig complimenten.


Ingrediënten en data hebben veel gemeen. Data zijn fundamenteel voor een bedrijf, voor de maatschappij, voor ons. De digitalisering van de afgelopen decennia heeft enorme hoeveelheden digitale data gecreëerd, en zal door kunstmatige intelligentie (exponentieel) verder groeien. Digitale data zijn tegenwoordig overal en spelen een grote rol in bedrijfsstrategieën en persoonlijke beslissingen. Ik noem bewust digitale data, want er zijn ook niet-digitale data. Die hebben meer impact, maar daar zijn we ons misschien minder van bewust. Ik kom daar nog op terug.


Lees dit artikel verder onder Download.

Over de auteur

David Brunsveld MSc AAG SCR

Senior manager bij EY Actuarissen en verantwoordelijk voor IFRS 17, actuarial accounting & management informatie.