Met andere woorden: het is voor organisaties een must om agile te zijn. In dit artikel behandelen we een aantal belangrijke onderwerpen om context te geven aan dit vrij holistische begrip.
Lessen uit de software development
Het agile gedachtegoed is ontstaan vanuit software development. Er werd ontdekt dat het sequentieel volgen van de stappen analyse, ontwerp, ontwikkeling, testen en opleveren van software voor problemen zorgt. Vaak blijkt aan het einde van het proces dat de klant het toch anders bedoeld heeft, of nieuwe inzichten heeft. Daarnaast zijn er binnen een groot project(team) allerlei omstandigheden en factoren die veranderlijk zijn, waardoor er onnodige complexiteit of vertraging kan ontstaan. Werken in kleine, multidisciplinaire teams, in korte iteraties, is daarentegen bijzonder effectief gebleken. Deze agile teams hebben een gemeenschappelijk doel en werken elke iteratie toe
naar een ‘increment’. Dit is een klein stukje eindresultaat dat de meeste waarde levert voor de klant en bijdraagt aan het uiteindelijke doel van het project. Deze principes en strategie zijn voor vele organisaties en/of specifieke afdelingen waardevol gebleken. Kenmerkende uitgangspunten voor een agile organisatie: bevoegdheden zo laag mogelijk in de organisatie, kleine zelforganiserende teams, werken in iteraties en een duidelijke visie en strategie. Zo fungeert agile als het sleutelraamwerk tot een wendbare, tijdbesparende en kwaliteitverhogende werkwijze.
Lees het artikel verder onder Download.