Harde modellenkennis blijft de basis

Nieuws •

Als het vak van actuaris verandert, moet de opleiding mee. Maar Angela van Heerwaarden waarschuwt voor te snelle aanpassingen. “We moeten niet achter elke trend aanhollen uit angst dat de actuaris straks overbodig is. Aan slimme mensen die met cijfers en modellen kunnen omgaan, is altíjd behoefte.”

Harde modellenkennis blijft de basis

Angela van Heerwaarden loopt al even mee in opleidingsland. Ze was student-assistent tijdens haar studie actuariële wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar ze vervolgens ook promoveerde en lesgaf. Nu is ze programmadirecteur van de post-masteropleiding Aemas/APC. Dat was ze ook al tussen 2009 en 2015, toen de postmaster werd opgestart.

Discussie over welke actuariële vaardigheden in het onderwijsprogramma passen, of zouden moeten passen, is er altijd. Het vak verandert. De actuaris schoof richting risicomanagement en de opleiding schoof mee. Ontwikkelingen bij verzekeraars en pensioenfondsen hebben hun weerslag op de opleiding. In verzekeringsland was er Solvency II, waardoor ook kleinere verzekeraars de actuariële functie moesten invullen. En nu komt er een nieuw pensioenstelsel waarbij de actuaris een belangrijke rol speelt in de transitie.

Maar wat de beroepsgroep momenteel vooral bezighoudt – zoals bij alle witteboordenberoepen – is de invloed van kunstmatige intelligentie. Hoe ingrijpend gaat die het beroep van actuaris veranderen, en wat betekent dat voor de benodigde vaardigheden en de inrichting van de opleiding?


Lees het hele interview met Angela van Heerwaarden verder onder Download.

Download

Over de auteur

André de Vos

is freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.