De Actuariële Functie (AF) heeft in haar uit te brengen advies over de gedragslijn voor het aangaan van verzekeringstechnische verplichtingen een aantal aandachtspunten die wettelijk zijn voorgeschreven in artikel 272 van de Delegated Acts. Het advies kan zowel positief als negatief zijn, waarbij door de organisatie doorgaans zwaar getild wordt aan een negatief advies van de AF. In de praktijk wordt ook regelmatig een advies gegeven gekoppeld aan condities die de AF stelt. Ook dit is te beschouwen als een negatief advies. De AF geeft alleen een advies en is geen onderdeel van de besluitvorming.
Om een goed advies uit te brengen dient de AF alle pricingvoorstellen te voorzien van een advies voorafgaand aan besluitvorming. Vooral bij schadeproducten is dit in de praktijk lastig door de hoeveelheid aan producten en het dynamisch pricingsproces, waardoor er ook met bandbreedtes/kaders wordt gewerkt waarbinnen de pricing mag bewegen.
De AF moet de belangen van de polishouder ook behartigen, dus dient de AF ook de KNVB-criteria te beoordelen en daarmee signaleren of de polishouder te veel premie betaalt. Dit zal in de praktijk vaak samen met de Compliance Functie worden gedaan. De Risk Management Functie zien we alleen bij een enkele verzekeraar een rol pakken in het pricingstraject.
In artikel 272 lid b staat dat de AF in haar advies ook het effect van inflatie, juridisch risico’s en duurzaamheidsrisico’s moet betrekken. In de praktijk wordt dit meegenomen maar is niet separaat in het advies zichtbaar. Voor Levensverzekeringen zijn het betrekken van duurzaamheidsrisico’s in het advies in de praktijk lastig. In datzelfde lid b staat ook het betrekken van op specifieke homogene risicogroepen toegepaste systemen die de door verzekeringnemers betaalde premies opwaarts of neerwaarts aanpassen naargelang van hun schadeverleden (bonus-malussystemen), dan wel daarmee vergelijkbare systemen. In de praktijk zien we dat de AF de werking van deze systemen (BM, experience rating) meeneemt in haar advies.
In artikel 272 lid c staat dat in het advies moet worden meegewogen of sprake is van een progressieve tendens bij een portefeuille verzekeringsovereenkomsten om verzekerden met een hoger risicoprofiel aan te trekken of te behouden (antiselectie). De aanwezige AFH’s vinden deze zin wat achterhaald. In de praktijk wordt dit vaak vertaald naar de mate van differentiatie in het tarief.
Adviezen geeft de AF niet over de pricing modellen an sich. Dat is een taak van Model validatie. Wel kijkt de AF in de praktijk vaak mee.
In de AG leidraad staat tenslotte dat de AF een advies moet geven over het acceptatiebeleid. Dit zou onderdeel van het PARP moeten zijn. Het zou goed zijn om als AF een keer mee te lopen in het gehele acceptatieproces. Daarnaast neemt de AF verantwoordelijk voor het proces van het inregelen van steekproeven van de basisgegevens.