Interpersoonlijke effectiviteit
Interpersoonlijke effectiviteit is noodzakelijk om als actuaris het beroep goed te kunnen uitoefenen. Interpersoonlijke effectiviteit is een belangrijk en breed thema dat op meerdere vlakken (samenwerken, communicatie) binnen het beroep van de actuaris en de actuarieel analist een rol kan spelen. Hoe je als professional jouw interpersoonlijke effectiviteit kan ontwikkelen is persoonlijk. Een startende professional kan zich bijvoorbeeld richten op de basisbeginselen van communicatie, terwijl een professional met meer ervaring zich kunnen richten op resultaatgericht samenwerken in de vorm van het aansturen van een team.
Pensioen
Pensioen is altijd al een belangrijk maatschappelijk onderwerp geweest. Het onderwerp is erg actueel, zeker nu de Wet toekomst pensioenen (‘Wtp’) op 1 juli 2023 in werking is getreden. Alle pensioenregelingen moeten uiterlijk worden aangepast. De Wtp heeft vergaande gevolgen voor werknemers, werkgevers, pensioenuitvoerders en pensioenuitvoeringsorganisaties, maar heeft ook impact op de jaarverslaggeving en de rol van de actuaris en accountant daarbij.
De gevolgen van de Wtp hebben een breed bereik en raken daarmee diverse disciplines en aandachtsgebieden. Alleen al rondom het onderwerp Wtp zijn meerdere invalshoeken mogelijk, om verbreding dan wel verdieping te bewerkstelligen. Maar de invulling van het verplichte onderwerp Pensioen hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan de Wtp. Men kan ook een andere invalshoek kiezen, bijvoorbeeld door te kijken naar:
de verschillen binnen de EU m.b.t. pensioen
de verschillende manieren van financieren
de maatschappelijke rol van pensioen
de verwachte (on)zekerheid over de hoogte van het belegde pensioenkapitaal en de (te verwachten) pensioenuitkering
de verwachte stijging/ daling van de pensioenleeftijd.
Artificial Intelligence (AI)
In de dagelijkse gang van zaken is AI al bijna niet meer weg te denken: virtuele assistenten, zoekmachines, gezichtsherkenning, etc. Maar wat AI precies voor impact gaat hebben op mens en samenleving, blijft vooralsnog gissen.
Het AI landschap is een breed en interessant domein waar de actuariële professional veel mee in aanraking komt, denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:
Welke verschillende technieken zijn er die ten grondslag liggen aan AI (theorie)?
Hoe waarborg je de kwaliteit en begrijpelijkheid van de AI-modellen, inclusief het gebruikt van de juiste data (governance)?
Welke ethische bezwaren zijn er rondom het gebruik van AI (in relatie tot General Data Protection Regulation)?
Hoe kun je AI-technieken op een verantwoorde manier toepassen? (denk aan bias, fairness etc.)
Hoe kun je met AI-technieken de nauwkeurigheid van actuariële modellen vergroten, zodat ze een toegevoegde waarde bieden voor de maatschappij en het bedrijfsleven?
Welke wetgeving/ kaders zijn er rondom AI (toezicht)?
Al deze vragen zijn van invloed op het werk(veld) van de actuariële professional.
Meer informatie en achtergrond bij de keuze van de drie verplichte thema’s is te lezen in het document Verplichte onderwerpen 2025-2027 voor Permanente Educatie (zie Download).