Ethiek
De Kernwaarden voor AG-leden zijn voor het thema Ethiek een uitgangspunt geweest, want het bestuur vindt het belangrijk dat AG-leden ethische dilemma’s herkennen en hier zorgvuldig mee omgaan. Door in 2022 aandacht te besteden aan ethiek, kunnen leden hun professioneel ethisch inzicht en handelen versterken.
Verschillende invalshoeken
Ethiek gaat over onafhankelijkheid en integriteit en over onze zorgplicht naar klanten. Maar ethiek gaat ook over onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en over samenwerken. Daarnaast gaat ethiek over dilemma’s in de samenwerking met of in relatie tot collega’s, uw leidinggevende, het hoger management en klanten. Maar ethiek gaat ook over data, fraude, normen en waarden en over de grenzen van het toelaatbare: wat is wel geoorloofd en wat niet? Is er een grijs gebied? Wat doet u als u vindt dat er een grens wordt overschreden? Moet u altijd iets doen? Wanneer wel en wanneer niet? Hoe doet u dat? En, hoe zorgt u dat u gehoord wordt?
Het thema ethiek is zeer breed en geeft u de mogelijkheid een eigen invalshoek te kiezen die past bij uw functie of binnen uw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling.
Duurzaamheid
De Kernwaarden voor leden van het Koninklijk Actuarieel Genootschap en het beroepsprofiel zijn voor het thema Duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest, gecombineerd met de toenemende mate waarin het beschouwen van duurzaamheid en ESG-criteria (waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance) onderdeel worden van de werkzaamheden binnen het actuariële werkveld. In het beroepsprofiel staat dat actuariële werkzaamheden kunnen worden geplaatst in een bredere maatschappelijke context, ook vanuit de opvatting dat de actuarieel professional een maatschappelijke taak kan vervullen. Omdat duurzaamheid één van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van dit moment is, is kennis van duurzaamheid en de betekenis hiervan voor het actuariële werkveld, relevant voor iedere actuarieel professional.
Verschillende invalshoeken
Duurzaamheid is een breed onderwerp waar iedere actuariële professional mee te maken krijgt in de komende jaren. Dit kan zijn door een veranderende werkomgeving waarin bijvoorbeeld werkgerelateerd reizen in opzet zal veranderen, of door expliciete wet- en regelgeving rondom het modelleren van aan ESG gerelateerde risico’s. ESG betreft milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf die gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld de samenleving of het milieu.
U kunt hierbij denken aan het modelleren van ESG-risico’s als onderdeel van stress tests, het vaststellen van voorzieningen, het inrichten van processen of het berekenen van kapitaalsvereisten. In aanvulling hierop zal er meer aandacht zijn voor integraal risicomanagement rondom ESG, en aandacht besteed worden aan duurzaamheid binnen tarifering, strategische beleggingsallocaties en de mogelijke impact van duurzaamheid op het prudent person principe. Ook kunt u denken aan hoe u met verzekerings- en pensioenoplossingen kunt bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van werknemers of ervoor zorgt dat duurzame keuzes worden gemaakt, mogelijk ten koste van kortetermijnwinsten. Vragen die opkomen zijn: is het duurzaam voor de samenleving als er meer gespaard wordt voor later, of juist niet? Is de financiering van de AOW duurzaam?
Ten slotte is er in toenemende mate aandacht voor de impact van de bedrijfsvoering van financiële instellingen op het klimaat, via gefaciliteerde en/of gefinancierde en/of verzekerde emissies. Het bepalen van deze uitstoot alsook het meenemen van inzichten hierin bij het vaststellen van de strategie en risicobeheersing zal in de komende jaren vaker onderdeel worden van zowel interne als externe rapportages.
Het thema duurzaamheid is breed en geeft u de mogelijkheid een eigen invalshoek te kiezen die past bij uw functie of binnen uw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling. De invalshoeken die hierboven zijn toegelicht, zijn slechts bedoeld om richting te geven, ook andere invullingen zijn mogelijk.
Opmerking
Met duurzaamheid als thema wordt niet bedoeld de duurzame inzetbaarheid van uzelf als actuarieel professional. Deze duurzame inzetbaarheid is namelijk al van toepassing bij vrijwel alle doelstellingen en activiteiten die betrekking hebben op Permanente Educatie, of het nu het Puntenmodel betreft of het PO-model.
Data
Data is een breed en belangrijk thema voor elke actuarieel professional en leent zich daardoor bij uitstek als verplicht thema voor Permanente Educatie. Het maakt in dit geval niet uit of je als actuarieel professional nu werkt in de verzekeringsbranche, de pensioensector of ergens anders.
Verschillende invalshoeken
De aandacht voor data en datakwaliteit is van groot belang voor bedrijven en (overheids) organisaties. En ook met betrekking tot regelgeving is er continu aandacht voor data, zoals in Solvency II en in de beschrijving van de taken van de sleutelfunctiehouder actuariaat.
Voorheen leek het onderwerp data vaak uitsluitend de verantwoordelijkheid van de actuaris, bijvoorbeeld bij het berekenen van voorzieningen of het vaststellen van premies of benodigde kapitaal. Het besef is toegenomen dat elk onderdeel in de keten verantwoordelijk is voor de kwaliteit van data in het betreffende onderdeel. Het belang van datakwaliteit krijgt veel aandacht bij rapportageprocessen. Daarnaast neemt de hoeveelheid en veelzijdigheid van data toe bij het bepalen van premies van verzekerings- en pensioenproducten en bij keuzemogelijkheden.
In Nederland vindt steeds vaker de discussie plaats over het gebruik van data: we kunnen veel met data, maar willen en/of mogen we dit wel? Het ethische vraagstuk rondom het gebruik van data is dus zeker ook voor onze beroepsgroep relevanter dan ooit, bijvoorbeeld als het gaat om premiedifferentiatie versus solidariteit.
Opmerking
De moderne actuarieel professional specialiseert zich steeds vaker in het efficiënt en degelijk verwerken, bewerken en systematisch controleren van grote hoeveelheden data met de nieuwste technieken. Kortom: data is een thema waarbij elke actuarieel professional zijn of haar eigen invalshoek kan kiezen.
Data is een breed en belangrijk thema voor elke actuarieel professional en leent zich daardoor bij uitstek als verplicht thema voor Permanente Educatie. Het maakt in dit geval niet uit of je als actuarieel professional nu werkt in de verzekeringsbranche, de pensioensector of ergens anders.