En het lijkt, gezien de belangrijke positie die GroenLinks, waarvoor zij kamerlid is, en de PvdA hebben om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen, een stap dichter bij uitstel.
Verder vroeg ze in haar bijdrage (één van haar 38 vragen!) ook om een soort uitvoeringstoets: kan de minister aangeven of de uitvoeringspraktijk klaar is voor de WTP? Dat is een goede vraag, en een vraag die veel marktpartijen zichzelf zullen hebben gesteld. Weinigen kunnen die vraag, natuurlijk juist ook omdát de wet 'nog niet af' is, volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Maar naar buiten toe zullen zij dat veelal ook niet, of niet volledig, uitspreken. Mijn indruk is dat partijen over en weer willen uitstralen dat ze voldoende toegerust te zijn, want iets anders dan dat uitspreken kan de (markt)positie weleens schaden.
De wet is nog niet af, maar zijn wij er als
sector klaar voor?
Begrijpelijk wellicht, maar uiteindelijk zou dat niet alleen het bredere maatschappelijke belang, maar ook het belang van de sector weleens kunnen schaden. Het zou goed zijn als partijen bespreekbaar maken waar haalbaarheidsrisico's, capaciteitsrestricties en uitvoeringsproblemen, de transitie kunnen gaan beïnvloeden - om er zo ook als sector over na te kunnen denken hoe daarnaar te handelen, en waar de wetgever of toezichthouder daar mogelijk bij zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld door uitvoerdersvrijheden te beperken, zoals in het wetgevingsoverleg door verschillende partijen werd bepleit.
De wet is nog niet af, maar zijn wij er als sector klaar voor? Langer voortdurende onduidelijkheden brengen de haalbaarheid in het geding, zoveel is zeker. Laten we, uiteindelijk in ieders belang, zo concreet mogelijk zijn over wat wel en niet kan – en wanneer.
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.